Hlavní obsah

Nové knihy: Hronová, Macadamová a Urban

Právo, Jan Šída

Součástí nabídky tohoto týdne je kniha Láska za časů korony, která je nejen aktuální, ale i originální zpovědí jedenácti lidí. Dále tam najdeme publikaci, která popisuje osudy židovských žen v roce 1942 na Slovensku, retro příběhy z doby normalizace i soubor kriminálních povídek.

Foto: Novinky

Nové knihy

Článek

Tereza Hronová: Láska za časů korony

Kniha pojednává o vztazích na dálku, partnerství, rozchodech, samotě, nevěrách i o čerstvém zamilování. O naději i zoufalství. A hlavně o lásce, té žité, vysněné i ztracené. O tom všem vypráví dílo dokumentaristky Terezy Hronové, která pomocí audiodeníků jedenácti lidí z různých konců světa zmapovala rozmanité podoby lásky a vztahů v době pandemie. Intimní zpovědi doplnila autorka i svým vlastním příběhem. Tento dokument doprovázejí fotografie Lukáše Bíby, držitele několika cen Czech Press Photo.

Zeď, 176 stran, 250 Kč

Obal knihy

Aurélie Valognesová: Když má štěstí kliku

Francie roku 1968. Jeanovi je šest let a matka ho ze dne na den nechá u jeho babičky. Na léto. Napořád. Vůbec to nečekal. Babička taky ne. Vycházet s babi Lucette není zrovna snadné, má však velké a něžné srdce. Až dosud si žila mírumilovně po svém, chodila na hřbitov a vášnivě pletla. Jean je pro ni se svým hbitým jazýčkem jako závan svěžího vzduchu. Čtvrtá kniha autorky, která se ve své rodné zemi vyhoupla roku 2018 rovnou na páté místo mezi nejčtenějšími domácími spisovateli.

Jota, 296 stran, 268 Kč

Obal knihy

Heather Dune Macadamová: 999 Příběh žen z prvního transportu do Osvětimi

Píše se rok 1942 a Židé na Slovensku nesmí vycházet z domu po deváté hodině večer, nesmí se shromažďovat, nesmí chodit do školy. Příkazy se vrší jeden za druhým. A přichází další: svobodné ženy ve věku šestnácti až třiceti šesti let dostávají rozkaz dostavit se na nucené práce. Jejich příbuzní mají o své nejbližší strach, ale snaží se o pozitivní přístup, dokážou ostatním, že Židé jsou pracovití a poctiví, dívky si vydělají pár korun a vrátí se zase domů. Ženy si tedy oblečou své nejlepší šaty, do kufru zabalí to nejpotřebnější a vydávají se na cestu. Nevědí však, že jejich vláda v čele s prezidentem Tisem zaplatila Německu za jejich deportaci. Z Popradu vyjíždí transport s nic netušící tisícovkou žen, které čeká postupná likvidace.

Brána, 512 stran, 447 Kč

Obal knihy

Blanka Kovaříková: Retro příběhy

Autorka sbírá nejen příběhy slavných osobností, ale také míst, předmětů a jevů, které neodmyslitelně patří k naší minulosti. V této knížce se zajímá o legendární hotely, restaurace, varieté a tančírny, zaniklé plovárny, manekýny padesátých a šedesátých let. Ptá se pamětníků, sběratelů a nadšenců na to, jak se dřív lyžovalo, jak se jezdilo na chmel, jak se trávila dovolená, jak se nakupovalo, co to byl Dětský dům, Liberecké výstavní trhy, kde byla vyhlášená lahůdkářství či uzenářství, jak se bydlelo na svobodárnách, v Ženských domovech i v panelácích, jak se létalo s ČSA i jak se jezdilo trabantem a velorexem, jak se otužovalo na Vltavě či topilo v kamnech.

Brána, 312 stran, 314 Kč

Obal knihy

Kate Mooreová: Felix, plnou parou vpřed

Volné pokračování titulu Felix z nástupiště č. 1, další povídání o kocourovi, který není kocour, ale kočka, a o yorkshirské železniční stanici Huddersfield. Kniha s vtipným a laskavým nadhledem zachycuje každodenní život na nádraží, zdejší zaměstnance, různé postavičky a návštěvníky. Felix je stále miláčkem publika, a to i na sociálních sítích, a autorka popisuje její další výpravy za dobrodružstvím. Nová řada veselých i napínavých příhod se sympatickou kočičí hrdinkou si uchovává pohodovou atmosféru předchozí knihy.

Ikar, 328 stran, 329 Kč

Obal knihy

Matthew Dicks: Dvacet jedna pravd o lásce

Knihkupec Dan Mayrock je sympatický neurotik sžíraný mnoha vnitřními nejistotami. Na radu psychologa si svůj svět začal organizovat do seznamů, a tak životem prochází s tužkou v ruce a neustále si všechno katalogizuje: svoje obavy, že ho jeho skvělá žena Jill přestane mít ráda, závratné tempo, kterým se tenčí rodinné úspory, hrůzu z toho, že selže coby živitel rodiny, tajnou paniku, kterou ho plní jeho bigotní zaměstnankyně, i naprosto pitomé dotazy zákazníků. Pokud máte rádi hrdiny typu Adriana Molea a Bridget Jonesové, je tohle kniha pro vás.

Argo, 359 stran, 398 Kč

Obal knihy

David Urban: Tři opice

Zlo má mnoho tváří. V kriminálních povídkách policisty Davida Urbana se potkáváme se sériovým vrahem, který u svých obětí zanechává figurku tří opic. S policistou, který má v popisu práce chránit, ale dělá opak. S fantomem, který unese manželku doktora Johna Watsona, přítele Sherlocka Holmese. Co je spojuje? Touha po pomstě. Na světě přece není staršího a častějšího motivu pro zločin. Pro vraždu. Vraždu promyšlenou a do detailu naplánovanou, protože jak praví staré přísloví, pomsta chutná nejlépe zastudena.

Kalibr, 168 stran, 279 kč

Obal knihy

Jostein Gaarder: Sofiin svět 

Slavný román o dějinách filosofie. Norský učitel Jostein Gaarder spojil ve své knize Sofiin svět zdánlivě neatraktivní témata, dějiny filosofie a příběh dospívání patnáctileté dívky. Román, který byl publikován v roce 1991, ovšem slaví neuvěřitelný úspěch; vzápětí po svém norském vydání vyšel v desítkách zemí a v roce 1995 se stal nejprodávanější knihou na světě. Text čte herec Václav Knop.

Albatros, 22 hodin 53 minut, 349 Kč

Obal audioknihy

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám