Hlavní obsah

Neskuteční Queen. 1000 týdnů v hitparádě a nejprodávanější album všech dob

Jsou to písničky staré až padesát let, ale novinky proti nim nemají šanci. Queen slaví se svými Greatest Hits 1000 týdnů přítomnosti v hitparádě UK Chart a sedm milionů kusů prodaných pouze ve Velké Británii.

Foto: Profimedia.cz

Freddie Mercury

Článek

Queen se stali první skupinou v dějinách, která prodala pouze v Británii sedm milionů kusů jednoho alba. Greatest Hits I se prodávají i desítky let po smrti Freddieho Mercuryho. Výběrovka vyšla už v roce 1981, skladby pochází převážně ze sedmdesátých let. We Are the Champions, We Will Rock You nebo Bohemian Rhapsody jsou věčnými hity, které nepodléhají žádným módám.

„Žádnému albu v dějinách se to nepodařilo, díky, vážíme si toho,“ uvedl Brian May. Queen tak porazili skupiny jako ABBA, Beatles či Rolling Stones.

Foto: Profimedia.cz

Kytarista Brian May

V roce 1981 ještě nebyly výběrovky typu Greatest Hits úplně běžné. Vydávali je jen nejslavnějším jménům. Queeni se dočkali i druhého dílu - Greatest Hits II z roku 1991. Těch se prodalo jen v jejich domovině asi 4 miliony kusů. I druhé Gretest Hits od Queen se tak dostal do Top 10 všech dob.

Brian May: Vydáme zapomenutou Mercuryho píseň z osmdesátých let

Kultura

Dříve se do žebříčku počítaly jen vinyly, CD a kazety. Od roku 2015 se počítá i streamování - 1000 přehrání se rovná jednomu prodeji alba.

Nejprodávanější alba všech dob (Velká Británie):

Queen - Greatest Hits

Abba - Gold

The Beatles - Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band

Adele - 21

Oasis - (What's The Story) Morning Glory?

Michael Jackson - Thriller

Pink Floyd - Dark Side Of The Moon

Dire Straits - Brothers In Arms

Michael Jackson - Bad

Queen - Greatest Hits II

Současní interpreti ale v žebříčku nemají šanci. Téměř všechny pozice v žebříčku obsadili klasici - ABBA, Beatles, Pink Floyd, Michael Jackson.

Reklama

Výběr článků

Načítám