Hlavní obsah

Na Letní Letné o překonávání vlastních mezí

Právo, Radmila Hrdinová

Mezinárodní festival nového cirkusu a divadla Letní Letná, který se tento týden koná již posedmnácté v Praze, má letos jen dva zahraniční hosty. Španělský soubor Voalá festival zahájil, francouzský soubor Galapiat Cirque uvádí představení L’âne & la carotte (Osel a mrkev) až do 25. srpna.

Foto: František Ortmann

Galapiat Cirque uvádí představení L’âne & la carotte.

Článek

Je to vlastně one man show akrobata Lucha Smita, v němž polemizuje s možnostmi cirkusu, ať už ho nazýváme tradičním, či novým. Podle něho se prostředky nemění, cirkus je jen jeden. Dokazuje to rychlým střídáním tradičních akrobatických čísel od žonglování přes akrobacii na laně až k hravé kuchařské show na balanční plošině.

Vrcholem jeho vystoupení je balancování na vysoké pyramidě židlí, opřených jen o konce tenkých nožiček, při němž se divákům tají dech a zároveň se baví. Celou show provází vyprávění, jež je zároveň vnitřním hlasem artisty i ironickým komentátorem diváckých pochybností.

Je zábavné, ale také až zbytečně popisné a vysvětlující pointy, které by si pozornější divák raději odhalil sám. Včetně té závěrečné, kdy artista coby osel klusající manéží za nedosažitelnou mrkví ilustruje věčnou touhu po překonání svých mezí.

O překonání limitů toho ví hodně provazochodkyně Tatiana-Mosio Bongonga, jež loni okouzlila Pražany přechodem po 350 metrů dlouhém laně ve výšce 35 metrů nad hladinou Vltavy bez jakéhokoli jištění. Ve čtvrtek večer měl na Letní Letné premiéru hodinový filmový dokument Provazochodkyně nad Prahou, který vznikl v produkci festivalu.

Znovu připomněl fascinující zážitek a poodhalil zákulisí přípravy akce, na níž se podílí mnoho lidí. Premiéry se zúčastnila i sama sympatická provazochodkyně, která v následné besedě s diváky poutavě líčila, jaké pocity prožívá vysoko nad hlavami diváků a co ji vede k tak riskantní aktivitě.

O dokument projevila zájem Česká televize, takže ho snad bude mít možnost vidět i širší okruh diváků. Rozhodně stojí za to.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám