Hlavní obsah

Motörhead. Film o průkopnících metalu se bude točit příští rok

Novinky, Stanislav Dvořák

Příští rok se začne točit film Lemmy o frontmanovi metalové legendy Motörhead. Lemmy, skutečným jménem Ian Fraser Kilmister, zemřel v roce 2015.

Foto: Profimedia.cz

Lemmy Kilmister, frontman kapely Motörhead

Článek

Za filmem stojí Greg Olliver, režisér, který se skupinou a Lemmym strávil tři roky a už o nich udělal dokument. Lemmyho Kilmistera považuje za „kmotra heavy metalu“.

Příběh začne jeho dětstvím v Anglii a prvním kontaktem s velkým světem rocku, kdy dělal bedňáka Jimimu Hendrixovi. Zkoušel si i svá první vystoupení, ale nebyl známý až do své třicítky. Když založil Motörhead, svět oslovil zběsile rychlý a hlasitý rokenrol, který byl v opozici k vlně velmi sofistikované hudby konce sedmdesátých let, jakou hráli Queen či Pink Floyd.

Lemmyho brutální a velmi prostý styl inspiroval budoucí hvězdy typu Metallica a Megadeth i některé punkové kapely. Motörhead vznikli v roce 1975, kdy Lemmy hrál s kytaristou Larrym Wallisem a bubeníkem Lucasem Foxem. Muzikanti se však často měnili, zůstával vždy jen Lemmy.

Skupina vydala 22 studiových alb, 10 živáků a 12 kompilací. Nejslavnější byli v osmdesátých letech, kdy bodovali v hitparádách - alba Overkill, Bomber a Ace of Spades a živák No Sleep 'til Hammersmith vstoupila do dějin.

Režisér Spike Lee se zastal Woodyho Allena, pak se omlouval

Film

Hudební kritici oceňují, že Motörhead byli předvojem thrash a speed metalu. Samotný Lemmy, který byl o něco starší než například Metallica, moc nepoužíval pojmy jako metal, říkal, že jsou prostě rocková kapela.

Lemmy zemřel v sedmdesáti letech v prosinci 2015 na selhání srdce, ale trpěl také rakovinou. Kapela pak ukončila činnost.

„Všechno, co jste slyšeli o Lemmym, je pravděpodobně pravda. Ne že by přijímal rocková klišé, on je tvořil,“ tvrdí režisér Olliver.

O obsazení filmu ještě není nic známo.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám