Hlavní obsah

Michael Rittstein a jeho Klokaní Tarzan

Právo, rea

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do konce října mohou lidé v pražské Trafo Gallery navštívit malířskou výstavu výtvarníka Michaela Rittsteina s názvem Klokaní Tarzan. Autor na ní představuje výběr obrazů z několika cyklů posledních let, kterými byly Klokaní Tarzan, Mexiko, Indie, Stroj času.

Foto: Trafo Gallery

Michael Rittstein představuje výběr svých obrazů.

Článek

Velkým zdrojem inspirace jsou pro Michaela Rittsteina jeho cesty, například po Austrálii, Indii, Mexiku. A nejen zvířata, která na nich potkává.

„Zvířata jsem dělal vždycky, takže se mi to propojuje. Jsou zajímavá tvarově, je okolo nich hromada historek, vidím krtinu a začnu malovat krtky. Jako darwinista sleduji i evoluční vývoj, je pro mě důležité, jak se dělíme o planetu, je to taky jejich domov. Proto je personifikuji, jsem spíš takový bajkář,“ vysvětlil.

Cestovat se mu už ale podle jeho slov nechce. „Chtěl jsem vidět Afriku, ale až v Indii jsem začal vidět obrazy. Už tam jsem si to začal znamenat. Vždycky jsem maloval, co jsem prožil. Tam jsem zjistil, že můžu namalovat jen to, co jsem viděl. Maloval jsem například ležící hinduisty v dekách ve Váránasí, zajel jsem se podívat do Mexika, jehož dějiny jsem jako dítě dychtivě studoval. Všechny civilizační kolébky světa včetně Egypta mají pro mě jakýsi transcendentální rozměr. Chtěl jsem vidět puristickou kulturu Japonska a pak s tím definitivně praštit,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám