Hlavní obsah

Matt Damon v Cannes: Miluji to, co dělám

Právo, Věra Míšková

Jakkoli se kolem festivalu v Cannes začínají rojit zvěsti, že by mohl být ohniskem šířící se nákazy koronavirem, přehlídka za velmi přísných protiepidemických opatření vstoupila do druhé půle a ředitel festivalu Thierry Frémaux veškeré fámy razantně odmítl. „Za jediný den jsme provedli více než tři tisíce testů návštěvníků festivalu a nikdo nebyl pozitivní.“

Foto: Reuters

Matt Damon se na festivalu v Cannes setkal se svými příznivci.

Článek

Ve zdejších kuloárech se mluví spíše o tom, že problémem mohou být restaurace a bary, v nichž sice není tak plno jako v jiných letech, ale na nedostatek hostů si po devastujícím devítiměsíčním uzavření jejich majitelé nyní nemohou stěžovat.

O víkendu se objevila zpráva, že pozitivní je navzdory dokončenému očkování francouzská herečka Léa Seydouxová, která se v Cannes v minulosti proslavila filmem Život Adèle (Zlatá palma 2013) a letos festival uvede čtyři filmy, v nichž hraje. Jestli ale přijede, není jasné.

Dosavadní úroveň hlavní soutěže je zatím spíše slušná než skvělá, na velké zážitky, a tedy favority, se ještě čeká. Mohli by je přinést tvůrci Wes Anderson nebo Nanni Moretti.

Zatím nejvíc vzrušení vyvolala novinka nizozemského filmaře Paula Verhoevena (Základní instinkt, Hvězdná pěchota) Benedetta. Titulní hrdinka je bigotní jeptiška v klášteře v sedmnáctém století, která „dělá zázraky“, ale postihne ji pokušení homosexuálního vztahu. Film je s nadsázkou podaná kritika pokrytectví, kupčení a falešnosti církve, ale ta nadsázka vyvolala v sále víc Verhoevenem patrně nechtěného než zamýšleného smíchu.

Odmítl Avatara

Jednou z nemnoha velkých a zároveň hvězdných osobností světové kinematografie, které přijely ze zámoří, byl herec, scenárista a producent Matt Damon. Uvedl film Toma McCarthyho Stillwater, v němž hraje otce, jenž pátrá po pravdě o obvinění své dcery, která sedí ve vězení za vraždu, o níž tvrdí, že ji nespáchala.

Damon byl nesmírně vstřícný k divákům, ochotně rozdával autogramy, a když se pak, podobně jako před ním Jodie Fosterová, setkal s návštěvníky festivalu na Rendez vous, působil upřímně a velmi mile.

Vzpomínal na vrcholné chvíle kariéry a vyznal se z lásky ke své práci: „I když jsem festival zažil už čtyřikrát nebo pětkrát, po dlouhém uzavření mám pocit, jako by to bylo úplně poprvé. Miluji to, co dělám. Už do své první školní práce jsem napsal: Chci být herec.“

Foto: Reuters

Matt Damon v Cannes.

Damon, který natočil přes stovku filmů a hrál u těch nejlepších režisérů, se proslavil v roce 1997 snímkem Dobrý Will Hunting, v němž nejen hrál, ale také k němu napsal společně s Benem Affleckem scénář. Dostali za něj Oscara.

„Byl to v mém životě zásadní zlom. Bydlel jsem tehdy ve starém ošuntělém bytě, kde Ben spal na pohovce, protože právě dostal kopačky. A najednou jsme se ocitli na přední straně Variety! Brali jsme s sebou ten časopis všude, kam jsme přišli, a chlubili se: Podívejte, to jsme my na té obálce, máme peníze, pronajměte nám váš krásný byt!“ řekl.

Hned po tomto triumfu přišlo pětioscarové válečné drama Stevena Spielberga Zachraňte vojína Ryana. „Vzpomínám si, jak jsem při natáčení cítil, kolik se toho ještě musím naučit. Steven to natočil deseti kamerami, úroveň jeho práce byla neuvěřitelná. A extrémně vysoké nároky měl i na nás, museli jsme do toho dát od prvního momentu úplně všechno,“ vzpomínal Damon.

Několikrát měl příležitost postavit se za kameru jako režisér, ale nakonec k tomu nikdy nedošlo. „Mluvilo se třeba o tom, že bych měl režírovat Místo u moře. Ale pak autor scénáře Kenneth Lonergan chtěl, abych v tom radši hrál, že to bude režírovat sám. Jenže když byl připravený točit, měl jsem zablokované další dva roky dopředu a řekl jsem mu, že jediná osoba, kterou si v té roli umím představit, je Benův bratr Casey Affleck,“ odhalil Damon.

Odhad to byl správný, Affleck dostal Oscara za hlavní roli a Lonergan za původní scénář.

A jako asi každý herec, také Damon má zatím nesplněné přání. „Musel jsem odmítnout Avatara. James Cameron o mě hodně stál, ale já v té době pracoval na postprodukci Bourneova ultimata. Mrzelo mě to, a doufám, že s ním jednou pracovat budu. I zadarmo,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám