Hlavní obsah

Martyho banda: První koncert až po čtyřech letech

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři písničky na prvním EP Argonaut kutnohorské skupiny Martyho banda jsou v základu akustické. Inspiraci pro ně muzikanti nalezli v country a bluegrassu, přičemž samozřejmě pracují s jasnou melodickou linkou jako základním stavebním kamenem skladeb. Brzy po vydání minialba je čeká turné se skupinou Jelen, což je obrovská příležitost a také citlivé vplutí do stáje, která je jim stylově blízká.

Foto: Vania Pravica

Skupina Martyho banda. Zpěvák a kytarista Marty dole.

Článek

„Muzika pro nás byla vždycky všechno, celý náš život. Je v zásadě jedno, jestli hrajete na elektrické kytary, nebo brnkáte na banjo. Důležitá je potřeba něco říct, vyjádřit se,“ řekl zpěvák a kytarista Martyho bandy Martin Hon řečený Marty.

V roce 1998 se svými spolužáky založil grungem ovlivněnou skupinu L. O. S., v níž hrál na kytaru, zpíval a skládal hudbu i texty. Po letech fungování, devíti deskách a třech stovkách vystoupení se ale práce v ní stala pouhým zpestřením volného času, ambice zmizely. Nakonec se rozpadla a Marty odsunul ve svém životě hudbu stranou.

Pak potkal Honzu Mirgu a Víta Coufala, kteří měli podobný osud. Opustili své rockové kapely a byli volní. Inspirováni folkrockem spolu začali hrát a chuť do muziky se jim vrátila. „Kapelu jsme pojali jinak, než je to u nás obvyklé. Čtyři roky jsme byli zavření ve zkušebně. Chystali jsme písně, sehrávali se a byli jsme rozhodnutí, že s ní vyjdeme ven, až to bude dobře znít. S kolínským producentem Martinem Horáčkem jsme pak nahráli čtyři písničky a podařilo se nám spojit se s Martinem Červinkou z vydavatelství SinglTon. Jemu se líbily a nabídl nám spolupráci,“ zavzpomínal na nedávné časy Marty.

Inspiroval je Babel

První koncert jeho skupina absolvovala letos v září v Kolíně. Měla plno a ohlasy byly skvělé. Bere to ale přece jenom trochu s rezervou, protože v publiku byli především kamarádi a známí.

„V době, kdy jsme spolu začali zkoušet, se nám všem líbilo album Babel od kapely Mumford & Sons. Nechali jsme se jím inspirovat, ale nekopírujeme. Ono to ani nejde, protože jsme vzešli z tvrdého bigbítu a ten v našem zvuku trochu zůstal. Nikdo z nás neuměl hrát bluegrass ani country, ale každý do naší tvorby vnesl něco svého, vlastní pohled,“ konstatoval Marty.

Zkouškou ohněm bude pro Kutnohorské nadcházející turné s kapelou Jelen. Začne 18. října v Hranicích na Moravě a skončí v polovině prosince třemi koncerty v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám