Hlavní obsah

Majitel Lucerna Music Baru Michal Filip: Když živé hraní, tak divákům, které vidíme

Právo, Jaroslav Špulák

V průběhu května uvede pražský Lucerna Music Bar sérii tzv. eKoncertů. Omezený počet diváků v sále na něm doplní návštěvníci virtuální. Ti budou moci díky telemostu do sálu nejen vstoupit a koncert sledovat, ale současně se do něj zapojovat, chatovat s dalšími diváky i komunikovat s kapelou před vystoupením.

Foto: archiv M. Filipa

Michal Filip před obrazovkami pro eKoncerty v Lucerna Music Baru.

Článek

Od 19. do 30. května se v Lucerna Music Baru představí Mydy (19. 5.), Sto zvířat (20. 5.), PSH (21. 5.), J. A. R. (22. 5.), N. O. H. A (29. 5.) a Katarzia (30. 5.).

Kdy jste po vyhlášení nouzového stavu v Lucerna Music Baru začali vymýšlet online koncertní aktivity?

V podstatě okamžitě. S prvními streamovanými koncerty jsme začali asi týden po uzavření klubu. A stále pokračujeme.

Jak moc vás ekonomicky zasáhlo zatím dvouměsíční uzavření klubu?

Ztráty jsou obrovské. Zaměstnáváme dvaatřicet lidí, takže je jednoduché si představit, že když nemáme žádný příjem z činnosti, nemáme je z čeho platit, stejně tak náklady na provoz. Jsme navíc klub bez státních dotací. Pět let jsme o ně žádali, ale nikdy jsme žádné nedostali s odůvodněním, že k nám chodí lidé, tak si poradíme sami.

Museli jsme se vždycky živit víceméně sami a jsme na to zvyklí. V situaci, která nastala, to znamená, že nás nikdo finančně nepodrží. Z pohledu národního hospodářství jsou navíc hudební kluby tak marginální věc, že jejich existence teď v podstatě nikoho nezajímá.

Když pak ministr kultury vyhlásí, že podpoří všechny instituce, které mají dotace, je to pro nás tragikomické. My žádné nemáme, takže v jeho očích nemáme na nějakou podporu nárok.

Pomohl nám alespoň kurzarbeit, díky kterému platíme zaměstnancům jenom dvacet procent, a osobám samostatně výdělečně činným, kterých máme v klubu dost, zase pomohlo pětadvacet tisíc korun od státu.

Od 19. května uspořádáte sérii eKoncertů. V čem jsou zajímavé?

Ten nápad se rodil hned na začátku stavu nouze. Už při prvních streamech jsem si říkal, že hrát takzvaně do zdi je pro muzikanty velmi nepříjemné. Nechali jsme se inspirovat platformami používanými při domácí výuce žáků a pátrali jsme, která by nám umožnila vytvořit při koncertech interaktivní prostředí.

Zjistili jsme, že LCD stěny, které v klubu používáme na projekce při koncertech, můžeme rozebrat, připojit k počítači a vlastně tak zajistit dvě stě diváků, kteří s námi budou v klubu. Kapely je při hraní vidí na obrazovkách před sebou. Navíc nám technika umožňuje ty lidi na obrazovkách měnit, protože se jich může připojit jakékoli množství.

Muzikanti s nimi mohou v rámci vystoupení hovořit, mohou si dokonce vybrat, s kým budou mluvit, a diváci si doma zase mohou v počítači najít ty, kteří se dívají s nimi. Je to všechno mnohem zábavnější než běžný online koncert.

Zkusil jsem se také připojit a musím říct, že jsem se s vědomím, že můj obličej je v klubu vidět, choval jinak. Nebylo to klasické koukání na online přenos v počítači nebo televizi, pozorně jsem poslouchal a reagoval na to, co se děje.

Budou na eKoncertech v sále přítomni i diváci?

Ano, počítáme s tím. V době, kdy jsme je připravovali, bylo povolených sto osob v sále. Když jsme od nich odečetli dvacet lidí ze štábu, dostali jsme se na osmdesát. V klubu je necháme takzvaně po rodinách a páskami označíme nutné rozestupy. Na balkonech je sezení, tam budou vedle sebe dva lidé a kolem nich předpisový odstup.

Myslíte si, že by se eKoncerty mohly stát v budoucnu součástí programu Lucerna Music Baru?

Živé hraní je živé hraní, tomu se nic nevyrovná. Je ale pravda, že jsme už uvažovali o tom, že bychom si nějaké panely v klubu nechali a interaktivní spojení přijali jako součást některých živých koncertů. Určitý smysl by to podle nás asi mělo. Na jeden nedávný koncert se k nám například připojil kluk z New Yorku, který ho chtěl vidět. Pár interaktivních večerů bychom asi umožnili.

Jestli tahle doba přinesla něco zajímavého, pak to, že nás naučila být více ve spojení bez osobního kontaktu. Je možné, že si ho víc odneseme do budoucna.

Reklama

Výběr článků

Načítám