Hlavní obsah

Mácha se slovenskou stopou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejnovějšího vydání klíčového díla českého romantismu, lyrickoepické básnické skladby Máj z pera Karla Hynka Máchy, se zhostilo loni vzniklé nakladatelství Rosier. Součástí velkoryse pojaté poslední edice, jež se rozprostírá na téměř sto třiceti stranách, jsou ilustrace slovenského tvůrce Martina Augustína.

Foto: ČTK/Fotobanka ČTK/Štěrba Martin, Horázný Josef

Socha Karla Hynka Máchy.

Článek

Veršovanou baladu o tragickém milostném trojúhelníku doplňují jemné, až zasněné výjevy melancholické dívky, temného hřbitova či rozpínavé flóry. Za poeticky koncipovaným výtvarným doprovodem stojí absolvent pražské UMPRUM, jenž v minulosti vystavoval v domovině i zahraničí.

„Když nabídka přišla, přepadl mě pocit úžasu. Přispět ilustracemi do Máje a zařadit se po bok takových velikánů, jakými byli Jan Zrzavý, Toyen nebo Jindřich Štýrský, pro mě samozřejmě znamenalo obrovskou zodpovědnost, ale i strach, abych tento krásný text dobře uchopil a zároveň vybočil ze zažitých vizuálních chodníčků v předchozích vydáních,“ řekl Augustín Právu.

Při ponoření se do díla si prý záhy uvědomil množství protikladů v příběhu, což ho přimělo střídat barevné živé obrazy s pracemi evokujícími symbolistický žánr a také s grafikou, na níž spolupracoval s Barbarou Baloghovou.

Publikace kromě standardní podoby vychází rovněž v limitovaném množství tří set kusů, a to vázaná v bílé kůži a opatřená křišťálovou slzou od sklářů z Nového Boru i vloženou litografií nakreslenou právě Augustínem.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám