Hlavní obsah

Letní shakespearovské slavnosti ve znamení magie

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jeviště pod širým nebem v Praze, Brně, Ostravě a Bratislavě se letos vrátí Letní shakespearovské slavnosti v plném rozsahu. Pestrý program letošního ročníku přiblížili organizátoři na tiskové konferenci na Novotného lávce v Praze.

Foto: ČTK/Deml Ondřej

Dvojici milenců si v Bouři zahrají Eliška Křenková a Zdeněk Piškula.

Článek

Maraton shakespearovských inscenací zahájí 28. června v Královské zahradě Pražského hradu premiéra inscenace Bouře v režii autorské dvojice SKUTR. Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský nastudovali v minulých letech pro LSS již Romea a Julii a Sen noci svatojánské. A právě na Sen navazují jak svou koncepcí, tak i zčásti totožným hereckým obsazením. Diváci se tak mohou opět těšit na Davida Prachaře, Csongora Kassaie, Josefa Poláška a Marka Daniela, nově i na Elišku Křenkovou, Ondřeje Malého, Zdeňka Piškulu a další herce.

Bouře je poslední velkou Shakespearovou hrou a bývá pokládána za jeho dramatický odkaz a rozloučení s jevištěm. „Je to úchvatná hra, magická komedie, stejně jako Shakespeare byl mágem divadla. Nelze říci v několika větách, o čem pojednává, ale sázím v ní na úžas, na emoci úžasu, jež je v této hře velmi důležitá,“ říká překladatel Bouře Martin Hilský.

„Baví nás vytvářet na jevišti magický svět a být tak trochu básníky, což koresponduje i se Shakespearem, který byl bytostný básník,“ přiblížil volbu titulu Lukáš Trpišovský.  A Martin Kukučka dodává: „Není to hra o katastrofě, jak by se podle titulu dalo soudit, ale o setkání. Pro nás je to setkání s herci, s nimiž jsme se už potkali, ale po dlouhé době i s diváky. Bude to setkání dramatické, magické i zábavné.“

Pražskou premiéru bude mít letos i slovenská inscenace Romea a Julie, která měla premiéru v roce 2019 a loni ji pandemie koronaviru znemožnila dovézt do Čech. „Je to neskutečně moderní pojetí, v níž si herci zazpívají operu, jazz, rock a pop, prostě velmi moderní, současný Shakespeare,“ lákala na tiskové konferenci na slovenského Romea a Julii Sisa Sklovská, která si zahraje roli Chůvy.

Foto: ČTK/Deml Ondřej

Režisér Martin Kukučka si i do Bouře vybral herce Josefa Poláška.

Představitel Romea David Hartl o své postavě říká: „Romeo je mladý, vášnivý, nespoutaný kluk, člen garážové kapely, který bydlí možná někde v Ružinové nebo v Petržalce a je zamilovaný. Ctíme Shakespearovy verše, ale zároveň k nim hledáme analogii v současné realitě.“

Po pražském zahájení se slavnosti divákům otevřou 17. července v Brně, 19. července v Ostravě a 5. července v Bratislavě. Na repertoár se vrátí i tituly z let minulých, Hamlet s Jaroslavem Pleslem, Zimní pohádka s Martinem Hofmannem a Michalem Isteníkem, Veselé paničky s Bolkem Polívkou a Simonou Stašovou či Menzelova režie komedie Mnoho povyku pro nic. Výběr z nejlepších herců ostravských divadel se představí v komedii Zkrocení zlé ženy. A diváky potěší i slovenské inscenace Komédia omylov a Dvaja páni z Verony.

Ani letos nebude chybět Shakespeare hraný v angličtině. Prague Shakespeare Company uvede novou inscenaci Snu noci svatojánské s českými titulky. Adaptaci textu do moderního jazyka vytvořil scenárista Jeffrey Whitty, nositel ceny Tony a nominace na Oscara. Vstupenky v ceně od 380 Kč na jednotlivá představení LSS jsou již v prodeji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám