Hlavní obsah

Kreslený film s démony má v Japonsku i přes covid rekordní tržby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonský animovaný film navazující na komiksy a seriály Kimecu no Jaiba o dospívajícím chlapci, který bojuje proti lidožravým démonům, od svého říjnového uvedení v kinech utržil rekordní částku a stal se nejvýdělečnějším filmem v historii asijské země. Oznámili to producenti snímku.

Trailer k filmu Vlak Mugen

 
Článek

Po více než dvou desetiletích tak nový film z trůnu sesadil dosud nejúspěšnější snímek Cesta do fantazie legendárního studia Ghibli; paradoxně mu k tomu dopomohla pandemie covidu-19, píše agentura Reuters.

Snímek s podtitulem Mugen Rešša (Vlak Mugen) byl do japonských kin uveden 16. října, od té doby utržil přes 32 miliard jenů (6,6 miliardy korun) a přilákal na 24 milionů diváků.

Oscarem oceněná Cesta do fantazie z roku 2001 vydělala 31 miliard jenů (6,4 miliard korun). Snímek Hajaa Mijazakiho překonal hranici 30 miliard jenů za 253 dní, film Kimecu no Jaiba ji pokořil za 59 dní.

Znalci filmového průmyslu se domnívají, že úspěch novému filmu přinesla koronavirová krize, která letos narušila výrobu i distribuci nejednoho snímku. Opatření proti šíření viru ale Japonce držela doma, kde měli čas na četbu komiksů z této série a sledování animovaného seriálu. Když se znovu otevřela kina, hromadně pak vyrazili na film, v němž rezonují témata odolnosti, boje dobra se zlem či sourozenecké lásky.

Celá franšíza včetně filmů, komiksů, seriálů či hraček a dalších produktů k 3. prosinci vydělala nejméně 270 miliard jenů (56 miliard korun). Kromě Japonska byl film uveden i v několika dalších asijských zemích, v roce 2021 ho uvidí i diváci v Severní Americe či Evropě.

Reklama

Výběr článků

Načítám