Hlavní obsah

Krásná, chytrá, sarkastická Alena Vránová

Alena Vránová zůstane pro diváky Krasomilou z Pyšné princezny, ale tato stále elegantní dáma, jež v sobotu oslaví devadesáté narozeniny, je především vynikající divadelní herečkou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Alena Vránová převzala v roce 2017 cenu Thálie za celoživotní mistrovství v oboru činohra.

Článek

K divadlu ji přivedl otec, nadšený ochotník, a Dismanův rozhlasový dětský soubor, který jí nabídl i roli vnučky slepého houslisty Mareše v Tylově Fidlovačce na vinohradském jevišti po boku Františka Kováříka. Po absolutoriu herectví na pražské DAMU získala angažmá v divadle v Benešově, poté ji Jan Werich angažoval do svého Divadla ABC. Po jeho sloučení s celkem Městských divadel pražských v roce 1962 se na třicet let stala jednou z hereckých hvězd silně obsazeného souboru.

V éře Oty Ornesta zde zářila v rolích klasického i současného repertoáru, od komediálních až k psychologicky komplikovaným postavám. Nezapomenutelná byla její dvojrole v Korunní svědkyni Agathy Christie.

Na začátku 90. let našla nový divadelní domov v komorním prostoru Divadla Ungelt, který dal vyniknout jejímu koncentrovanému herectví.

Upřímné svědectví vnučky Jana Wericha

Kultura

Za roli Gertie Matthews ve hře Bouřlivé jaro získala v roce 1997 Cenu Thálie, druhou pak dostala v roce 2017 za celoživotní činoherní mistrovství. V Ungeltu se opět potkala s kolegy z Městských divadel pražských Petrem Kostkou a Františkem Němcem ve hře Ledňáček, s Václavem Postráneckým v inscenaci Fígl, předvedla s nimi dokonalé jevištní partnerství.

Její herectví vždy vyzařovalo velkou inteligenci, sarkastický nadhled i humor, ženský šarm a eleganci, schopnost jednat skrze text a v neposlední řadě nezbytnou radost ze hry. „Milovala jsem to, že jsem se mohla za role schovat a žít cizí životy,“ říká herečka, která prožila nepříliš šťastné dětství i osobní život.

Foto: Československý státní film

Alena Vránová (v té době Kohoutová) a Vladimír Ráž ve filmu Pyšná princezna

Řadu příležitostí jí nabídl i film (Třiatřicet stříbrných křepelek, Vím, že jsi vrah, Kronika žhavého léta, Andělská tvář, Díky za každé nové ráno, Vratné lahve, Život je ples aj.) a televize, která svědčila jejímu smyslu pro herecký detail i konverzačnímu umění.

O tom všem a o mnohém jiném vypovídá dokument režiséra Petra Slavíka Role mého života, který k jejímu jubileu natočila Česká televize a uvede ho ve středu 27. července od 20:15 na ČT Art.

Alena Vránová zde mluví o své profesní i životní cestě neokázalým a přitom poutavým způsobem. V sobotu 30. července odvysílá ČT Art záznam divadelního představení Bouřlivé jaro.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám