Hlavní obsah

Klip k písni Smells Like Teen Spirit má na YouTube už miliardu zhlédnutí

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Videoklip k písni Smells Like Teen Spirit americké skupiny Nirvana se stal teprve druhým hudebním videem z devadesátých let, kterému se podařilo na YouTube překročit miliardu zhlédnutí.

Foto: ČTK

Legendární americká skupina Nirvana.

Článek

Skladba byla vydána 24. září 1991 na druhém albu Nirvany s názvem Nevermind. Brzy se ukázalo, že tento albový počin bude jedním z nejvlivnějších devadesátých let i hlasem své generace. Deska, u které zástupci vydavatelství Geffen doufali, že se jí prodá tak 250 tisíc kusů, se nakonec v prodeji vyšplhala na 25 milionů.

Právě skladba Teen Like Smells Spirit se na tom výrazně podepsala. Vznikl k ní videoklip, který režíroval Samuel Bayer, absolvent New York School of Visual Arts. Byl to jeden z jeho prvních kroků v hudebním průmyslu.

„Bylo zábavné sledovat chlapíka, který se snažil kočírovat skupinu dětí ovládaných touhou po demolici,“ popsal natáčení klipu Dave Grohl, tehdejší bubeník Nirvany, dnes zpěvák kytarista formace Foo Fighters.

Trochu nemotorným chováním režiséra byl při natáčení klipu zaskočen i zpěvák a kytarista Nirvany Kurt Cobain. Na to konto začal aktivně vybízet přítomné komparzisty, aby vytvořili atmosféru skutečného punkového koncertu, čímž prý do věci vnesl ještě větší zmatek.

„Píseň Smells Like Teen Spirit se nám zdála nudná. Všichni ostatní si ale mysleli, že je nejlepší na albu. Byli jsme tím velice překvapeni, náš názor byl jiný,“ vzpomněl ještě na skladbu Dave Grohl. „Teprve asi rok po vydání desky jsem si uvědomil, jak byla úspěšná.“

Ačkoli Nirvana nevzpomínala na spolupráci s režisérem Bayerem dobře, ten si v průběhu let získal solidní značku. Stojí mimo jiné i za klipy Ozzyho Osbourna (Mama, I’m Coming Home), Iron Maiden (Wasting Love), Davida Bowieho (Strangers When We Meet), Metalliky (Until It Sleeps), Rolling Stones (Anybody Seen My Baby?, Saint of Me), Robbieho Williamse (Angels), Green Day (American Idiot aj.), Justina Timberlaka (What Goes Around... Comes Around) a dalších.

První klipem devadesátých let, který překročil hranici miliardy zhlédnutí, byl ten k písni November Rain od kapely Guns N’Roses. K magické hranici se teď blíží klip k písni Zombie od The Cranberries. I ten režíroval Bayer.

Nepraný a propálený svetr Kurta Cobaina se vydražil za 7,7 milionu

Koktejl

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám