Hlavní obsah

Klavírista Lang Lang: Radši bych se kolem světa teleportoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncert čínského klavíristy Lang Langa, jenž se koná 3O. dubna, změnil program i místo konání. V prostorách pražského O2 universa zaznějí Goldbergovy variace Johanna Sebastiana Bacha. Lang Lang, který je znám také svou filantropickou činností, v roce 2OO8 otevíral svým vystoupením zahajovací ceremoniál letních olympijských her v Pekingu. Na otázky ohledně letošní olympiády, k jejímuž diplomatickému bojkotu se připojila i Česká republika, ale neodpověděl.

Foto: ČTK

Lang Lang chce zlepšit možnosti hudebního vzdělávání dětí.

Článek

Hudba je mocná. Chci, aby každé dítě mělo přístup k hudebním prožitkům, které v nich mohou zažehnout jiskru něčeho úžasného, tak jako to hudba udělala pro mě. Tato věta je součástí poselství vaší nadace Lang Lang International Music Foundation. Co je tím nejdůležitějším, co vám hudba přinesla?

V dětství byla mým útočištěm. Místem, které mi poskytovalo úkryt a možnost snít a vytvářet vlastní emocionální svět. Také mi umožnila vidět svět a potkat lidi ze všech společenských vrstev. Pořád dává mému životu smysl a propojuje mě s ostatními.

V dětství jste na čas hru na piano opustil. Jak vám, jak jste přiznal, poklepání na meloun na trhu pomohlo se k hudbě vrátit?

Na piano jsem na čas zanevřel, když mě vyhodila učitelka hudby, protože si myslela, že nemám dostatečný talent. Jednoho dne jsem na trhu kupoval meloun a zkoušel jsem jejich kvalitu poklepáním, které připomínalo hru na piano.

Prodavač se tomu smál, ale začali jsme si povídat. Řekl jsem mu svůj příběh a on mě velmi podpořil v tom, abych pokračoval v učení. Řekl mi, že mám velký talent. Vzniklo mezi námi přátelství, díky němuž jsem znovu začal hrát. S tím prodavačem melounů jsme přátelé dodnes.

Co je pro vás nejzábavnější součástí vaší práce?

Když jsem na pódiu a cítím přítomnost publika.

Loni jste hrál na festivalu The Global Citizen Live v New Yorku, mimo jiné jste tam vystoupil s britskými Coldplay. V minulosti jste spolupracoval například s Metallikou, Pharrellem Williamsem nebo jazzovou legendou Herbiem Hancockem. Co vám přináší spolupráce s hvězdami mimo klasickou hudbu?

Byly to fantastické akce. Cením si spolupráce s muzikanty, kteří jsou ze zcela jiných hudebních planet než já. Takové momenty otevírají mysl a pomáhají mi rozvíjet se. Hraní s Coldplay bylo skvělé. S láskou vzpomínám i na spolupráce s kapelou Metallica, s Herbiem Hancockem, Lady Gaga či Céline Dionovou.

Co je pro vás v pracovním životě největší motivací?

Vždy to byla touha stát se skvělým pianistou a člověkem, který může mít na svět pozitivní vliv.

Jaké hudební projekty jsou pro vás v této fázi kariéry nejvíc vzrušující?

Je těžké jmenovat ten nejvíc vzrušující. Mé sólové recitály s úžasnými díly, jakými jsou Bachovy Goldbergovy variace, jsou mi stejně vzácné jako spolupráce se světovými orchestry. A jak už jsem zmínil, baví mě občasné projekty, které nějakým způsobem posunou mé hranice. Stejně tak jsou pro mě velmi důležité vzdělávací programy Lang Langovy mezinárodní hudební nadace.

Časopis Time vás v roce 2009 jmenoval jedním za sta nejvlivnějších lidí na světě. V čem zřetelně cítíte svůj vliv?

Cítím sílu hudby. A to během koncertů a obzvlášť pak, když vyučuji. Cítit pozitivní vliv na životy dětí je neuvěřitelně naplňující.

Čeho byste svým vlivem rád dosáhl?

Rád bych zlepšil možnosti hudebního vzdělávání pro děti. To je má mise už od roku 2008. Náš program nazvaný Keys of Inspiration přináší klavírní lekce do sedmdesáti dvou škol v méně privilegovaných oblastech Severní Ameriky. Stejný program nyní rozjíždíme ve Velké Británii.

Je něco, co byste opravdu rád změnil, ale zdá se to nemožné?

Radši bych se kolem světa teleportoval namísto zdlouhavého cestování. To by se mi líbilo, ale asi se to nikdy nestane.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám