Hlavní obsah

Karel Hvížďala znovu s Jiřím Suchým

Právo, František Cinger

Jiří Suchý & tingltangl s podtitulem Karel Hvížďala 3 1/2 rozhovoru je název více než pětisetstránkové publikace, kterou k 60. výročí založení pražského Divadla Semafor vydalo nakladatelství Galén (553 stran).

Obal knihy

Článek

Kdo si přečetl už vydané tituly Legenda Jiří Suchý nebo Fenomén Jiří Suchý, dostane něco navíc. Hvížďala vede s duší divadla hovory nejen jako dřív, tedy o Šlitrovi, o Janu Werichovi a řadě dalších osobností, ale přidává aktuální povídání o tvůrcově životě, bytí scény i hodnocení předcházejících let.

Suchý je velice upřímný. Včetně vyznání, že mu stáří poskytuje větší svobodu.

„Jsem svobodnější v tom směru, že se chci daleko intenzivněji držet svejch starejch zásad a nenechat se zviklat. Nerad bych svobodu ventiloval tím, že bych si začal vyřizovat účty z minula. Mně to připadá nedůstojný. Přestože existuje snaha z mnoha míst, abych poodhalil pozadí různejch sporů, moje svoboda spočívá v rozhodnutí, že je neodhalím,“ odpověděl na jednu z otázek.

Míří i k současnému souboru. Na protest proti názoru řady kritiků, kteří naznačují, že „už pro ně nejsme partneři, protože to, co děláme, je passé“, tvoří dál.

„My se nemůžeme měřit s hereckými výkony nedalekého Dejvického divadla a my to víme, a proto o to ani neusilujeme. A hlavně naši diváci, kteří nám plní hlediště, po nás úžasný herecký výkony ani brilantní režii nevyžadují: k nám se chodí hlavně za humorem, to je zase naše specialita,“ míní.

Chválí kluky i holky z Big bandu Semafor, kteří jsou schopni nejen úžasného hudebního výkonu, ale i hudební komiky, což je snad nejtěžší humorná disciplína.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám