Hlavní obsah

Kabaret Pot a Lesk provázel aplaus i dojetí

Právo, Jaroslav Špulák

Aplaus i dojetí z toho, že se umělci opět vidí s živými diváky, provázel v úterý otevření šapito Azyl78 na pražském Výstavišti. V pestré show Pot a Lesk se v manéži představili zástupci téměř dvaceti souborů, které tam během čtyř měsíců do září předvedou své produkce.

Foto: archiv Azyl78

Na scéně Azyl78 se představí i soubor Dekkadancers.

Článek

Začátek večera měl magický charakter. V rukou akrobatů se v taneční produkci objevily přírodní materiály, kámen, dřevo a piliny, jež k cirkusovému světu neodmyslitelně patří. V rychlém sledu se v programu zahajovacího večera střídala čísla klasického i nového cirkusu, jejichž umění symbolicky spojila kruhová manéž nového šapito.

Pozemní akrobacii střídala temperamentní skákačská show na teeterboardu i trampolíně, práce s cyr wheelem, závěsná akrobacie na strapsech i kruhu, žonglování, tanec. Ale zazněl i Mozart v podání smyčcového kvarteta PKF – Prague Philharmonie, které se během léta rovněž v Azylu78 představí.

Večerem provázel principál Cirku La Putyka Rosťa Novák a protagonista jeho souboru Jiří Kohout. Oba neskrývali radost i dojetí z toho, že opět vidí živé publikum a slyší jeho nadšený aplaus.

Část večera byla věnovaná i ohlédnutí za množstvím aktivit, které Cirk La Putyka vyvíjel během uzavření divadel. Na obrazovce v krátkém sestřihu defilovala vystoupení v ulicích, na dvorcích i v dalších prostorech, kam za diváky vyjížděli umělci v rámci iniciativy #kulturunezastavis, obří bubliny i výlohy, v nichž vystoupili, telefonní linka, vysílání v obecních rozhlasech a spousta dalších akcí, jimiž Cirk la Putyka a jím oslovení umělci tvrdošíjně vraceli umění a kulturu na koronavirem improvizovaná jeviště.

Večer, jenž byl během produkce natáčen a ve formátu Film Naživo současně vysílán, provázela jedinečná atmosféra společného setkání. V závěru se v manéži sešli zástupci divadel a souborů, které v Azylu78 nabídnou svá představení, aby prostor pokřtili a předali divákům.

Během následujících měsíců se v manéži Azylu78 objeví produkce Městských divadel pražských, Divadla Na Zábradlí, Divadla pod Palmovkou, brněnského Divadla Husa na provázku, Činoherního klubu, Studia Ypsilon, Pražského komorního baletu, souboru Dekkadancers, který vystoupí společně se skupinou Tata Bojs, a řady dalších umělců. To vše bezpečně za dodržování aktuálních protiepidemických podmínek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám