Hlavní obsah

Jožka Černý uvízl na tři hodiny v newyorském metru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Na více než tři hodiny uvízl v newyorském metru při výpadku proudu na severovýchodě USA známý český zpěvák lidových písní Jožka Černý, který vystoupil v noci na sobotu v české restauraci Bohemian Hall v newoyrské Astorii. Jak řekl v pátek večer, tři a půl hodiny v uzavřeném vagónu dusného podzemí byly dlouhé a v ČR by se asi tato potíž vyřešila rychleji.

Článek

Na dotaz, zda se bál, odpověděl: "Jsem ve věku, kdy řeším věci ... (tak), že to musí nějak dopadnout."

Hledal únikovou cestu

Uvedl dále, že tak "trošku ho napadlo", že může jít o teroristický útok, protože New York je, jak prý vypozoroval ze svých návštěv Spojených států, "strašně zranitelný". Proč? Podle něho jsou Američané zvyklí čekat, zatímco "u nás" bychom věc řešili už "hodinu předtím".

"Já jsem takový typ, který řeší věci. Byl jsem u památkářů, jsem zvyklý manuálně pracovat, říkal jsem si, tak tady můžu vyšroubovat okno, tam, když seženu nožík, povolím šroubky a hledal jsem cesty, kdyby došlo k nejhoršímu," vypráví zpěvák.

Cestující trpělivě čekali

Ve vagonu prý bylo vše "ve velkém pořádku", tedy žádná panika, i když informace o dění nahoře byly skoupé. Měli dvě vysílačky a ty skoro nefungovaly, řekl. "Vzájemně jsme se podporovali," řekl k osazenstvu vagonu a vzpomíná na černoškou průvodčí, která hýřila optimismem a rozdávala noviny.

Nejprve si prý lidé mysleli, že se nic neděje a že zanedlouho si "pro nás přijdou". Po třech hodinách už zkoušeli otevírat dveře, aby vypustili do uzavřeného vagonu trochu vzduchu. Nakonec přišla pomoc zvenčí a všichni se vydali za svitu baterek na kilometrovou pouť tunelem na povrch.

Nestihl zkoušku

Co ho mrzelo nejvíc - "já jsem byl nešťastný, že jsem nemohl být na zkoušce ..., vypadalo to, že hvězda nepřijela, ale hvězda vyla dole skoro v bažinách," uvedl Černý v den, kdy se New York vzpamatovával a podzemní dráha stále ještě nefungovala.

Na koncertu pro několik stovek lidí shromážděných v jedné z mála newyorských zahradních restaurací zazpíval známé lidovky s místní kapelou Pajtáši. Z New Yorku zamíří ke krajanům do Los Angeles a poté k Chicagu na další ročník rockfestu českých skupin, kde bude, jak řekl, hostem a možná i zazpívá.

Ve Spojených státech byl mnohokrát, poprvé v roce 1971, kdy projel autobusem na koncertním turné USA i Kanadu.

Reklama

Související témata:

Související články

Za výpadek proudu v USA vir Blaster nemůže

Výpadek proudu, který ve čtvrtek postihl severovýchodní pobřeží USA a jihovýchod Kanady, nemá s počítačovým virem Blaster zřejmě nic společného. Shodují...

Výběr článků

Načítám