Hlavní obsah

Za výpadek proudu v USA vir Blaster nemůže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Výpadek proudu, který ve čtvrtek postihl severovýchodní pobřeží USA a jihovýchod Kanady, nemá s počítačovým virem Blaster zřejmě nic společného. Shodují se na tom počítačoví experti a odborníci na zabezpečení sítí. Dodávky proudu byly zatím obnoveny v okolí newyorského Times Square, v Clevelandu a Torontu. Naopak Detroit si na elektřinu počká do neděle.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Policie USA i Kanady zatím nemá vážné problémy s rabováním. V New Yorku byly hlášeny pouze čtyři případy.

"Metro dnes nepojede, a to ani večer v dopravní špičce," vyjmenoval jiný z důsledků výpadku proudu starosta New Yorku Michael Bloomberg. "Musíme zkontrolovat signalizační a bezpečnostní techniku," vysvětlil. Bloomberg také ocenil disciplínu a rozvážnost obyvatel metropole.

Nejpostiženější je Detroit

"Jen díky vám nedošlo ke zbytečným zraněním," pokračoval na adresu obyvatel města starosta. Podle něj zatím nehrozí ani kolaps sítě zdravotní péče, neboť nemocnice, sanatoria a sociální ústavy "mají výkonné agregáty na výrobu elektřiny". Stejná situace je prý také ve věznicích. Bloomberg zároveň uvedl, že za výpadkem proudu stojí "blíže nezjištěná chyba v Kanadě".  Kanada naopak stále obviňuje USA. 

Newyorská burza oznámila, že páteční obchodování by mělo probíhat normálně a že se žádné údaje ze čtvrtečního obchodování neztratily. Makléři ale očekávají, že dnes bude burza klesat.

O něco méně optimismu panuje v Detroitu. Tam budou dodávky elektřiny obnoveny podle odborníků až v pozdních nedělních hodinách.

Potíže měla i letadla

Přerušení dodávky elektrické energie ochromilo také leteckou dopravu v oblasti.

Kvůli výpadku proudu byla ve čtvrtek uzavřena tři letiště v okolí New Yorku (letiště JFK, LaGuardia a Newark), letiště v Clevelandu (Ohio), letiště v Detroitu (Michigan) a letiště v kanadské Ottawě a Torontu.

Výpadek elektrického proudu zpozdil dva lety Českých aerolinií ze severní Ameriky. Na bezpečnost přistávajících letadel však výpadek energie neměl vliv, řekl mluvčí ČSA Daniel Plovajko. Všechna tři letadla, která ve čtvrtek směřovala na sever Ameriky, přistála ještě před výpadkem.

Kanada ožívá rychleji

V Torontu začaly být obnovovány dodávky elektrické energie ve tři čtvrtě na tři místního času, a to na východním předměstí třímiliónového města. Premiér provincie Ontario Ernie Eves ale zároveň v rozhlasovém projevu varoval, že k výpadkům elektřiny může místy ještě docházet. Apeloval proto na obyvatele provincie, aby si kvůli potřebnému omezení spotřeby energie vzali dovolenou.

V poledne našeho času oznámila společnost Ottawa Hydro, že více než polovina obyvatel miliónové Ottawy je znovu zásobována elektřinou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám