Hlavní obsah

Jiří Brdečka uměl dělat zázraky

Právo, Jan Šída

Geniální scenárista, režisér, animátor, spisovatel, kritik a kreslíř Jiří Brdečka (1917– 1982) by se na Štědrý den 2017 dožil stovky. Retrospektivní a interaktivní výstava, která je k vidění na Chvalském zámku v Praze-Horních Počernicích a nese název Jiří Brdečka – 100 let od Limonádového Joa k zázrakům animace, ho představuje ve všech jeho tvůrčích rolích.

Foto: Jan Šída, Právo

Na výstavě jsou i kostýmy z filmu Limonádový Joe.

Článek

Autorský kolektiv, který tvořili Tereza Brdečková, Jiří Dědeček, Adam Hoffmeister, Jakub Hora a Matyáš Trnka, pojal celou expozici velkolepě. Nechtěl jít cestou mrtvé a odcizené prezentace jednotlivých exponátů, ale dal si za cíl zapojit do děje i návštěvníka.

Ten tak prochází filmovými ateliéry při natáčení komedií Limonádový Joe, Adéla ještě nevečeřela či Tajemství hradu v Karpatech a nakukuje hercům, či dokonce režisérovi přes rameno. Pracovat s návštěvníkem jako s přímým aktérem dění je dnes už zkrátka světovým trendem.

Foto: Jan Šída, Právo

Belgická verze plakátu k filmu Limonádový Joe.

Atraktivně působí hned druhý výstavní sál. Je věnovaný nejen filmu Limonádový Joe z roku 1964, ale ukazuje i divadelní představení, jež mu předcházela. Na obrazovce lze zhlédnout loutkový film Jiřího Trnky Árie prérie (1949), ve vitríně jsou umístěny autorovy knihy Limonádový Joe či Kolty bez pozlátka, filmové plakáty, fotografie i kartóny s návrhy kostýmů. Největší pozornost však přitáhne čtveřice kostýmů z filmu, které nosili herci Olga Schoberová, Karel Fiala a Květa Fialová.

Druhý výrazný zážitek čeká v podzemních kamenných prostorách zámku. Kurátoři v chladném sklepení vytvořili repliku tajemné alchymistické dílny z filmu Císařův pekař a Pekařův císař.

Foto: Jan Šída, Právo

Na výstavě je i dalekohled z pohádky Byl jednou jeden král.

Ve vlhkém šerosvitu jsou na stole rozmístěny magické předměty, lidská lebka, zázračné rostliny či skleněné křivule. U stropu se houpe vycpaný krokodýl, jenž vrhá po okolních stěnách zlověstné stíny. A někde v koutě se možná skrývá i magistr Kelly nebo John Dee.

Bylo třeba formou výstavy ocenit Brdečkovo fantaskní vizionářství a schopnost vymyslet a zrealizovat, nejen na filmovém plátně, zázraky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám