Hlavní obsah

Jiráskův Hronov v poločase

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní, 89. ročník celostátní mezidruhové přehlídky amatérského divadla Jiráskův Hronov, konaný v Jiráskově východočeském rodišti od 2. do 10. srpna, se přehoupl do druhé poloviny. Jaký zatím je?

Foto: Ivo Mičkal

Mladí mostečtí divadelníci hráli o strachu.

Článek

Převážně činoherní, byť toto tvrzení relativizuje v pondělí uvedený tradiční blok Tanec, tanec… a pantomima, na něž navázal dvěma představeními v doprovodném programu přední český mim Radim Vizváry. Především jeho večerní virtuózní Sólo, za něž získal Cenu Thálie za rok 2016, bylo přijato s potleskem vestoje.

Ve festivalovém Zpravodaji i v kuloárech se nicméně diskutuje o převaze činoherních představení, jichž sem z Divadelního Pikniku Volyně letos bylo nominováno hned jedenáct. Takovou úrodu inscenací z jedné přehlídky Hronov ještě nezažil. Například soubory pražského Divadla Radar tu mají hned tři inscenace. A zdaleka všechny činohry nevykazují prvky žádoucí inspirace pro zejména mladší divadelníky, jichž jezdí na Hronov čím dál víc.

Foto: Ivo Mičkal

Zleva Daniela Meszárosová (Glauka) a Jana Tichá (Médeia) v parudubické inscenaci Kauza Médeia.

Výjimkou bylo úterní představení Kauza Médeia pardubického Divadla Exil. Antickou tragédii přesadil autor Petr Kolečko a režisérka Jana Tichá do dnešního paneláku, kde utahaná Médeia žehlí dětské prádlo i léty už poněkud omšelé Iásonovo zlaté rouno a přijde ji navštívit roztomile pitomoučká Iásonova kočička, anorektička Glauka. Výkony Jany Tiché v roli Médeje i Daniely Meszárosové coby Glauky byly výborné, inscenace měla vtip, spád a i hořkou pointu.

Zvláštní kapitolu tvoří na Hronově představení hraná nejmladší generací. Z nich zaujal sice ne úplně dotažený, leč s velkým nasazením hraný pokus o drsnou politickou satiru No Time For Losers divadla Jamka – drumka ze Svitav. Z celostátní přehlídky dětského divadla ve Svitavách postoupila na Hronov inscenace s poněkud záhadným názvem Fílelém, kosode, miedo souboru Špenát a Kedlubna Most.

Čtveřice sympatických teenagerů naplnila dvacet minut energií a výborně uchopeným tématem strachu a způsobů, jak se ho snažíme zahnat. Z téže přehlídky se v doprovodném programu ocitla i inscenace Hlásná trouba, hraná početnou skupinou dětí od nejmenších až po teenagery. V pohybově-činoherním tvaru přinesla aktuální téma pravdivosti zpráv přinášených médii a morální odpovědnosti novinářů.

I při vší diváky vděčně přijímané roztomilosti a spontaneitě dětského projevu však inscenace budila dojem, že téma bylo dětem tak trochu vnuceno a přesahuje přirozený obzor jejich věku i zkušeností.

Do 10. srpna nabídne Jiráskův Hronov ještě řadu inscenací, mimo jiné Dürrenmattovu Návštěvu staré dámy v podání hostujícího slovenského souboru Hugo z obce Pruské.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám