Hlavní obsah

Jaroslav Hnízdil z kapely Spolektiv: Teď je ta pravá chvíle!

Právo, Eva Vejdělková

Jihočeská multižánrová kapela Spolektiv přichází s třetím autorským albem Vyřiďte doma. Po návratu na pódia před šesti lety odehrála více než 200 koncertů a festivalových vystoupení, loni se stala vítěznou kapelou 58. Zlín Film Festivalu. Turné k desce pokračuje v neděli 10. 11. v Ostravě, 13. 11. v Pardubicích, 20. 11. v Liberci a 23. 11. v Příbrazi.

Foto: archiv kapely

Spolektiv, zleva Jiří Regásek, Renata Melda Švecová, Antonín Vidlák, Martin Jančura a Jaroslav Hnízdil.

Článek

Našlo si vás po návratu vaše původní publikum, nebo se objevili spíš noví posluchači?

Jak to bylo v devadesátých letech se stálým publikem, je sice teď už trochu v mlze, přesto je pravda, že si na nás spousta našich příznivců vzpomněla. A jelikož mají už většinou dospělé děti, publikum se přirozeně rozšířilo i o mladší generaci.

Nejprve jsme obnovili náš repertoár z našeho období před přestávkou, abychom postavili celovečerní koncertní program, ale už od návratu jsme kladli důraz na to, abychom se nestali jen revivalem sebe samých.

Zároveň jsme proto začali skládat nové písně, které ty původní postupně nahradily. Spolu s nimi přicházejí i noví posluchači.

Mezi vydáním vaší první a druhé desky uplynulo přes dvacet let. Právě vyšla třetí. Bylo pro vás snazší sestavovat druhou, nebo aktuální?

Jelikož máme mnoho nových písní, připravit alba Dej mi tvar (2016) i Vyřiďte doma (2019) nebylo těžké. Složité bylo rozhodnout které písně vyřadit, jelikož každá má vždy nějaký příběh a autor i muzikanti si k ní vytvoří vztah. V našem případě se zatím vždy některé písně na alba nevešly. Přesto jsme na naše poslední dvě alba zařadili výjimečně i starší písně. Důvodem byla snaha o hudební pestrost a změnu nálad.

Foto: archiv kapely

Jaroslav Hnízdil.

Jste kapela, která vždy vycházela z folku, ale využívá přesahy do dalších žánrů, rocku, jazzu a podobně. Jak jste se po svém návratu na pódia v hudbě posunuli?

Stále vycházíme z folku, ale vývoj se nedá zabrzdit, zvlášť pokud jsou v kapele výrazné hudební individuality s různým hudebním cítěním. Nebráníme se tomu hrát muziku napříč žánry, pokud na to stačíme.

Naši hudební šíři umocňuje i to, na kolik hudebních nástrojů jsme schopni hrát. Saxofony, dechový syntezátor, elektrifikované klasické kytary, akordeon, klarinet, šestistrunné baskytary aj., to je poměrně unikátní nástrojový park.

Nové skladby jsou provedením odvážnější, řekl bych i pestřejší. Co je však stále charakteristické pro Spolektiv, je, že některé písně jsou přímočaré a příběhové, jiné zase plné hudebních hříček a další překypují vnitřními pocity.

Vyvíjí se sestava autorů a textařů?

Autorsky se opíráme o trojici autorů hudby, tvoří ji Martin Jančura, Tonda Vidlák a já. Díky tomu vzniká opravdu pestrý repertoár. Pokud jde o textaře, sestava se úspěšně rozšiřuje. Vyhovuje nám být s textařem v úzkém kontaktu, přičemž hledání nových osobností přináší i něco nového pro skladatele.

Nové album se jmenuje Vyřiďte doma... Je spousta možností, jak tu větu dokončit. Co tedy vzkazujete?

Vidím to v těchto souvislostech. Naše prvotina z poloviny devadesátých let a ticho v sobě byla o vnitřním klidu a míru, které jsou v protiváze rychle a dynamicky se rozvíjejícímu světu. Dej mi tvar z roku 2016 vnímám tak, že dovolit druhému člověku mě ovlivňovat je veliký akt důvěry, proces poznávání druhých a pochopení, jakým vzorem pro nás druhý člověk je.

Vyřiďte doma pak nabízí obrat ke svým blízkým, k rodině. Vzkaz, že je vše v pořádku.

Nelitujete, že jste se nevrátili už o pár let dřív?

Jelikož to nebylo z mnoha ohledů možné, není čeho litovat. Teď je ta pravá chvíle, teď to je! A je podstatné, že teď to jde celé dopředu. Jak se říká: Z minulosti se člověk nenají.

Litoval bych, pokud bychom neměli to pravé teď!

Reklama

Výběr článků

Načítám