Hlavní obsah

Jan Dražan o knihách Geralda Durrella: Jeho humor se nám teď může hodit

Právo, Radmila Hrdinová

Nakladatelství Zeď nabízí od roku 2016 výběr titulů orientovaných na hodnoty, jakými jsou demokracie, humanita či vzdělanost. K nejčtenějším patří Poslední deník Květy Fialové a Herec Josefa Kubáníka, Jdu s hlavou vztyčenou Daniela Anýže s podtitulem Příběh rodiny Milady Horákové, Láska za časů korony Terezy Hronové či antologie Doba koronavirová.

Foto: archiv Nakladatelství Zeď

Jan Dražan se zápisky polské židovské dívky, které vycházejí poprvé česky.

Článek

Na předvánoční trh přinášejí nakladatelé Jan Dražan a Jan Pergler čtení z oblasti laskavého humoru. Je jím knížka britského přírodovědce Geralda Durrella Tři jízdenky do dobrodružství, která vyjde 20. listopadu.

Proč právě Durrell? Má to být odskok v době zahlcené negativními informacemi do úsměvného světa durrellovských dobrodružství?

Ano, jeho humor se nám právě teď může na odreagování hodit, stejně jako možnost ocitnout se v exotických krajích, což je nyní poněkud komplikované. Tohle vše je ale vlastně nezamýšlený efekt. O vydávání Durrella jsme uvažovali dlouho před čínským virem, ale nakonec se nám to tak sešlo.

Proč jste si vybrali knížku, jež nepatří k nejznámějším, ale vypráví o tak zajímavých zvířatech, jako jsou lenochod nebo kapybara?

Rádi bychom českého čtenáře postupně seznámili se všemi Durrellovými knížkami, případně mu je připomněli, to podle jeho generace. Je tu pár notoricky známých knih a pak spousta těch, jež lidé pořádně neznají. Chceme jejich vydávání namixovat. Jako první jsme zvolili Tři jízdenky do dobrodružství. Je to ovšem stejně skvělá kniha jako ty známější.

Na Durrellovi vyrostlo několik generací. Kdy jste se s ním potkal a čím vás zaujal?

Durrellovy knihy byly v naší rodinné knihovně a četli jsme je všichni. Takže si ho pamatuju od dětství. Je to vlastně taková trošku nostalgická výprava, i když zároveň objevitelská, protože jeho dílo je vážně rozsáhlé.

Můj společník v nakladatelství Zeď i kamarád Honza Pergler to má stejné. Navíc jeho maminka se jako redaktorka v nakladatelství na vydávání Durrellových knížek podílela.

Knížku vydáváte ve spolupráci se ZOO Praha. Proč?

Je to logické spojení. Zoologická zahrada dělá to, oč usiloval Durrell. Snaží se navracet zvířata zpět do přírody, věnuje se ochranářským projektům v celém světě. Proto z každé prodané Durrellovy knížky dáme deset korun na tyto projekty. Durrell předběhl svou dobu a ukázal zoologickým zahradám směr. A s ředitelem pražské zoo Miroslavem Bobkem chystáme knižní rozhovor.

Mám na Durrellovi ráda jazykovou hravost, kterou českým čtenářům odkrývají překlady Františka Fröhlicha či Gerika Císaře. Máte pocit, že jeho knihy rozvíjejí jazykovou fantazii čtenářů?

Jistě. Durrellův barvitý jazyk je kouzelný, podněcuje k představám a přináší spoustu překladatelských oříšků. A zmínění pánové se s tím vypořádali znamenitě. Jsem rád, že Tři jízdenky do dobrodružství vydáváme v překladu Gerika Císaře.

Durrellovy knížky mají čtenáři spojené s ilustracemi Adolfa Borna, vy jste si objevili Kateřinu Bažantovou. Čím vás zaujala?

Po Bornovi bylo hodně těžké navazovat. Přitom jsme vlastně nemuseli hledat dlouho. Fantazie, barvitost a um Kateřiny Bažantové nám k Durrellovi přesně sedí. Radost byla o to větší, když nám prozradila, že i ona na něm vyrůstala. O jejich propojení svědčí i fakt, že hned první návrh byl ten pravý.

Jak zasáhla vaše nakladatelství situace po uzavření knihkupectví?

Nepříjemné bylo už první uzavření na jaře, kdy jsme pocítili významný propad. Knihu Sněžím! jsme měli vybranou do jarního Velkého knižního čtvrtku, ale ten se de facto nekonal. Skvělý titul Miss Ex-Jugoslávie jsme poslali rovnou do skladu. Ale nějak jsme se otřepali.

Teď to ovšem vypadá mnohem hůř. Na podzimním knižním čtvrtku jsme měli Reniin deník a Exodus podle Mosadu, jenže po pěti dnech se knihkupectví opět zavřela. Existuje mnoho výjimek, které obchody mohou mít otevřeno, ale knihy nejsou pro tuto vládu důležité.

Věříte, že předvánoční knižní trh už bude pro knihkupce příznivý? Knížka pod stromečkem je tradicí…

Proto jsou předvánoční prodeje pro nakladatele naprosto klíčové. Ovšem letos moc optimismu nesdílíme.

Na našem e-shopu www.knihyzed.cz se zatím zvýšený zájem moc neprojevil, uvidíme, jak a jestli budou letos lidé řešit dárky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám