Hlavní obsah

Ivo Kahánek má nominaci na Cenu BBC Music Magazine

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Album klavírních koncertů Antonína Dvořáka a Bohuslava Martinů, které v loňském roce nahrál český klavírista Ivo Kahánek a Bamberští symfonikové pod vedením Jakuba Hrůši pro Supraphon, bylo britským časopisem BBC Music Magazine nominováno mezi nejlepší nahrávky roku 2019.

Foto: Martin Kubica

Ivo Kahánek nahrál dva náročné klavírní koncerty Antonína Dvořáka a Bohuslava Martinů.

Článek

O ceně mohou od 16. do 19. ledna rozhodovat čtenáři z celého světa prostřednictvím hlasování na webu magazínu https://musicmagawards.awardsplatform.com/.

„Potěšilo mě, že nominaci získali Ivo Kahánek s Jakubem Hrůšou, kteří patří k pravidelným spolupracovníkům České filharmonie. Je to podobné, jako když se český sportovec probojuje do finále mistrovství světa. Výhodou je, že fandit můžeme od počítače, aniž bychom cestovali do Londýna,“ řekl k nominaci generální ředitel České filharmonie David Mareček.

Ivo Kahánek patří k nejuznávanějším klavíristům nejen u nás, ale i v zahraničí. Má za sebou řadu úspěšných vystoupení s BBC Symphony Orchestra na BBC Proms, v londýnské Wigmore Hall s Pavel Haas Quartetem nebo s Berlínskou filharmonií pod vedením Sira Simona Rattla.

V září 2015 byl protagonistou a kurátorem komorní řady festivalu Dvořákova Praha. V loňském roce absolvoval koncertní cesty do Německa, Portugalska, Mexika, Švýcarska, Polska a dalších zemí. Vystupuje pravidelně na mezinárodních festivalech Pražské jaro, Smetanova Litomyšl, Dvořákova Praha aj. V roce 2019 se představil v několika koncertech České filharmonie pod vedením nového šéfdirigenta Semjona Byčkova.

Pro Kahánka je nominace na Cenu BBC Music Magazine už třetím úspěchem během jednoho měsíce. Jeho album s kompletním klavírním dílem Viktora Kalabise bylo v kategorii Nahrávka roku nominováno na Classic Prague Awards, prestižní domácí ocenění udělované interpretům vážné hudby. Koncert České filharmonie konaný 24. ledna pod taktovkou Semjona Byčkova, jehož je spolu s Michaelem Kroutilem sólistou, bude přenášet prestižní televizní kanál Mezzo Live HD.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám