Hlavní obsah

Internet už nepotřebuje filmy z televize. Netflix sází jen na vlastní

Novinky, Stanislav Dvořák

Informace o kroku internetové služby Netflix, která už nechce nabízet běžné filmy cizí výroby, šokovala laiky, ale je to logický krok, který by někdy v budoucnu zřejmě stejně přišel. Blíží se klasická televize na pověstné smetiště dějin?

Foto: Netflix

Seriál House of Cards velmi proslavil internetový Netflix.

Článek

Novou smlouvu už Netflix s distributory neuzavře, tisíce filmů budou ze stránek odstraněny. Netflix, který má na šedesát miliónů předplatitelů, se chce zaměřit jen na vlastní exkluzivní obsah. Stará smlouva vyprší koncem září.

„Mnohé z těch filmů jsou sice populární, ale také dostupné na kabelovce a dalších platformách současně s Netflixem,” řekl šéf obsahu Ted Sarandos. Místo nich nabídne novou vlastní tvorbu - pořady Rickyho Gervaise z Kanclu, Idrise Elby i Adama Sandlera. Nevynechají ani exkluzivní dokumenty, třeba film o Keithu Richardsovi z Rolling Stones.

Analytik Jim Nail se domnívá, že to může vypadat odvážně, ale firma si to dobře spočítala. „Netflix je hodně mazaná firma, neudělali takové rozhodnutí, aniž by se podívali, kolik lidí se na tyto tituly dívá.“

Snaží se vybudovat si pověst luxusní služby, která nesází na množství, ale nabízí jen vysoce kvalitní originální díla. Když to může fungovat u HBO, může to fungovat i u Netflixu.

„Nechtějí uspokojit každého. Chtějí potěšit lidi, kteří mají zájem o špičkový obsah,“ dodal Nail.

Ve světě sbírá internet ceny, ČR spí

V roce 2013 se na amerických televizních cenách Emmy poprvé objevila převratná novinka - seriál House of Cards (Dům z karet), který se natáčí pro internetový Netflix, získal devět nominací včetně hlavní mužské role, kterou ztvárňuje Kevin Spacey. Dnes už je to bráno jako běžná věc - Netflix má 34 nominací a Amazon 12 nominací.

V ČR je situace naopak spíše komická. Zastaralá cena TýTý se proměňuje v panoptikum, když ignoruje nejen internetový Stream, ale dokonce i klasickou komerční televizi Nova.

Také samotné televize u nás pilně pracují na svém konci. Zatímco internet letos nabídl třeba Kancelář Blaník, Nova chce ohromit diváky tak „invenčními“ záležitostmi, jako je přes deset let stará SuperStar nebo show o vaření.

ČT nezůstává pozadu, také se mohutně věnuje vaření v různých pořadech a dále nabízí horkou novinku v podobě české předělávky dvacet let starého amerického seriálu Raymonda má každý rád či recyklovaný StarDance a jako třešničku na dortu monstrózní televizní retro-estrádu Eurovize.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám