Hlavní obsah

Igor Orozovič nazpíval s Vladimírem Javorským poctu lékařům. V klipu je na čtyřicet osobností

Právo, jaš, kul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Herec a muzikant Igor Orozovič již před rokem v březnu, kdy poprvé udeřila pandemie koronaviru, složil píseň Hippokratova armáda. Děkoval jí lékařům a zdravotním sestrám za nasazení v takzvané první linii. Letos v lednu se k ní vrátil s představou, že ji nahraje barevněji v doprovodu kapely a v nápaditém aranžmá. Klip k ní má na Novinkách.cz premiéru.

Videoklip k písni Hippokratova armádaVideo: archiv umělce

 
Článek

Pro nahrávku skladby spojil Orozovič síly s hudebním skladatelem a producentem Davidem Hlaváčem, který stojí například za úspěšnými alby herečky a zpěvačky Barbory Polákové. „David je plný entusiasmu, a když se do něčeho pustí, tak se už nepustí,“ konstatoval s úsměvem Orozovič.

„Původně jsem chtěl píseň natočit s více zpěváky ve stylu We are the world. Ale zjistil jsem, že není až tak jednoduché vybrat, kdo by to měl být. Specifická píseň si žádá specifický projev. A najednou jsem vykřikl: Vladimír Javorský! Můj skvělý kolega z Národního divadla. A bylo to jasné! Ta píseň si ho sama našla. Navíc mužský duet není až tak úplně běžný,“ uvedl Orozovič.

Foto: Tomáš Mikule

Iva Janžurová si v klipu také zahrála.

V písni zaznívají sbory v podání hereček Národního divadla Pavlíny Štorkové, Magdalény Borové, Pavly Beretové, Veroniky Lazorčákové a divadelní lektorky a zpěvačky Zuzany Kráľové. Překvapením je hudební cameo tenora Štefana Margity.

Formu videoklipu Orozovič konzultoval s přáteli z umělecké branže. Finální realizace vznikala v režii Jana Chramosty. Před kamerou Lubomíra Krupky se postupně objevuje bezmála čtyřicítka osobností spojených s českou kulturou. Herci, muzikanti, režiséři, scenáristé, také choreograf, ředitelka divadla či kouzelník. Všichni své role ztvárnili bez nároku na honorář s cílem podpořit charitativní myšlenku.

Foto: Tomáš Mikule

Jiří Lábus jako donašeč pizzy.

Diváci mohou v pošťačce poznat Ivu Janžurovou, v poslíčkovi s pizzou Jiřího Lábuse, v cestujícím mířícím na sever Zdeňka Svěráka, v dívce s květinou Veroniku Khek Kubařovou, v běžci choreografa Marka Zelinku a mezi cestujícími hromadné dopravy zahlédnou Ivana Trojana, Annu Fialovou, Magdalénu Borovou nebo proslulého kouzelníka Ondřeje Pšeničku.

Neodolatelní jsou v roli metařů herci Dejvického divadla Hynek Čermák a Václav Neužil, zaujme i vlídný vrátný Thomayerovy nemocnice Petr Čtvrtníček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám