Hlavní obsah

Hlavním hostem Světa knihy Francie s Kunderou

Právo, rea

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po pauze trvající dva a půl roku se na pražském Výstavišti bude opět konat velký literární svátek. Od 23. do 26. září se tam uskuteční šestadvacátý ročník mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy Praha, jehož je Právo mediálním partnerem.

Foto: Paul Stuart

Mezi hosty bude i spisovatel David Mitchell.

Článek

Pod mottem „Můj domov je v jazyce” chce Svět knihy prozkoumat otázky vztahu děl a jejich autorů k jazyku, geografické i mentální příslušnosti k dané zemi. Letošním čestným hostem je Francie. Samostatný prostor si pak vysloužilo Polsko a Bělorusko.

Přijedou spisovatelské hvězdy, například David Mitchell, autor románového opusu Atlas mraků, Laurent Binet se svou novou knihou Civilizace a Chimamanda Ngozi Adichie, která napsala autobiografický román Amerikána. Celkem se festivalu zúčastní 288 vystavovatelů a 607 účinkujících ze sedmadvaceti zemí a regionů.

Svět knihy Praha chce připomenout důležitost setkávání se. „Ten dvouletý distanc nám jednoznačně potvrdil, že hlavní devízou naší akce jsou osobní setkání. A to jak v rámci oboru, nakladatelé mezi sebou, autoři, agenti, překladatelé a další, tak jejich setkávání se čtenáři. Všechno již dnes vyřídíte online, ale rukou si nepotřesete. Takže si od toho slibuji především, že se lidé od knih setkají. A třeba si také vyříkají některé věci. A že se Svět knihy zase vrátí k roli iniciátora a akcelerátora různých literárních i mimoliterárních aktivit. Nejeden projekt se uskutečnil, nejedna kniha vyšla a nejedno přátelství vzniklo právě díky Světu knihy,“ uvedl ředitel veletrhu Radovan Auer.

Knižní veletrh chce přiblížit tvůrčí rozmanitost francouzské literatury, od beletrie přes literaturu pro děti či komiks až po divadlo. Speciální pozornost bude věnována zásadní osobnosti české i francouzské literatury Milanu Kunderovi. Atašé pro spolupráci v literární oblasti ve Francouzském institutu v Praze Florence Salanouveová vysvětlila, proč je mu věnován letošní ročník.

„Protože nám to prostě přišlo samozřejmé. Ve Francii není dne, kdy by se nějaký autor neodvolával na jeho génia. Milan Kundera je ve Francii i ve světě považován za obrovského spisovatele. Jeho francouzské dílo navíc v současné době překládá do češtiny Anna Kareninová,“ uvedla.

O Kunderovi přijde do Prahy pohovořit například nakladatel Antoine Gallimard, který se s ním seznámil krátce po jeho příjezdu do Paříže v sedmdesátých letech minulého století. Debatovat se bude také s Jeanem-Dominiquem Brierrem, autorem biografie Milan Kundera – Život spisovatele.

Můj domov v jazyce

Prostřednictvím motta Můj domov je v jazyce se bude veletrh zabývat také problémem, jak definovat střední Evropu, a rozebírat vztah mezi spisovatelem a jazykem. Speciální pozornost si vysloužilo Polsko, jehož prezentace se loni vzhledem k pandemii odehrála pouze omezeně a online.

„Téma podpory svobody, demokracie a lidských práv ve světě mělo na Světě knihy vždy své místo. Rozhodli jsme se vytvořit stálou sekci Literatura jako hlas svobody. Zaměří se na zemi, kde se literatura musí vyrovnat s politickým tlakem. Letos je vybráno Bělorusko,“ vysvětlil programovou novinku dramaturg Guillaume Basset.

V programu zaměřeném na polskou literaturu se představí například Witold Szabłowski, který bude podepisovat knihu Jak nakrmit diktátora, i prozaička Martyna Bunda se svou novinkou Modrá kočka. K ní se v debatě o bezcitných dějinách připojí spisovatelka Karin Lednická, která v románu Šikmý kostel z pohledu žen zprostředkovala tvrdou historii Slezska. Přijede také britský reportér Jack Fairweather, autor biografie polského superhrdiny z Auschwitzu Witolda Pileckého.

Náhled na Bělorusko poskytnou mimo jiné básníci Andrej Chadanovič a Dmitrij Strocev. Setkají se například v debatě moderované Jáchymem Topolem. Na Výstavišti bude otevřena dočasná Ambasáda nezávislé běloruské kultury, která zastřešuje autorská čtení, setkání s autory, debaty či noc poezie a hudby.

Literární salon

Svůj debatní program bude mít na knižním veletrhu také Salon Práva. Každý festivalový den odpoledne se uskuteční jedna salonní diskuse s osobnostmi současné vědy a literatury.

Ve čtvrtek budou paleoekolog Petr Pokorný a sociolog Vojtěch Pecka diskutovat o environmentální krizi, v pátek o literatuře kritici Eva Klíčová a Jan M. Heller a spisovatelka Petra Hůlová.

V sobotu proběhne diskuse o tom, zda existuje apolitická věda, nebo jsou světy vědy a politiky propojené. Na to předloží odpovědi filozof Václav Bělohradský, sociologové Zdeněk Konopásek a Tereza Stöckelová a biochemik Jan Konvalinka.

V neděli budou o konspiračních teoriích mluvit etnolog Petr Janeček a politoložka Kateřina Šmejkalová.

Reklama

Výběr článků

Načítám