Hlavní obsah

Havel. Je to komedie i drama, říká režisér filmu o prezidentově životě

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Film Havel bude sledovat mladá léta Václava Havla mezi roky 1968 a 1989. V těchto dnech ho začal točit režisér Slávek Horák, jenž se proslavil dramatem Domácí péče, které sbíralo ceny v roce 2015.

Foto: Bontonfilm

Herec Viktor Dvořák.

Článek

V hlavních rolích uvidíme Annu Geislerovou, Stanislava Majera, Báru Seidlovou, Jiřího Bartošku, Viktora Dvořáka či Jenovéfu Bokovou.

Dějiny jsou u Horáka v pozadí, hlavně mu prý šlo o vztahy a povahu hlavních postav. Základem filmu je pak hrdinův netradiční, ale o to silnější vztah s manželkou Olgou.

„Je to drama, ale je tam tolik vtipných a absurdních situací, že se to drama často prolíná s komedií a vzniká tak kombinace komedie a dramatu, můj nejoblíbenější žánr označovaný ,dramedy‘. Do silného osobního příběhu drama i smích patří, teprve jejich kombinace pro mě vykreslují skutečnou radost i bolest života. A náš hlavní hrdina zažívá výjimečné dramatické a absurdní situace, to byla taky moje hlavní inspirace pro vznik tohoto filmu – vidět v kině strhující, a přitom zábavný příběh o důležitých tématech, film plný emocí,“ tvrdí Slávek Horák.

Pro hlavní roli režisér nezvolil žádnou z velkých komerčních hvězd. Havla hraje Viktor Dvořák, především divadelní herec, který ještě neměl hlavní roli v žádném známém celovečerním filmu. Objevil se ve snímcích Tři bratři nebo Zemský ráj to napohled.

Foto: Bontonfilm

Režisér Slávek Horák (vlevo) mluví během natáčení s Martinem Hofmannem.

„Všechny postavy byly obsazené a my stále neměli odpověď na otázku, kdo ho bude hrát,“ přibližuje Horák „Pak přišel na casting Viktor. Věděli jsme z doslechu, že by měl být Havlovi trochu podobný, ale úplně nám vyrazil dech. Byl to prostě on! Nejen vzhledem, ale taky – a to především – chováním, ta charismatická kombinace přirozené inteligence, ohleduplné slušnosti a smyslu pro humor, to všechno Viktor má a nemusí to hrát.“

Naopak Olgu Havlovou hraje Anna Geislerová, která se jí ničím nepodobá, a Pavla Landovského, herce, který později kvůli komunistům emigroval do Vídně, hraje Martin Hofmann.

Foto: Bontonfilm

Viktor Dvořák (vpravo) a Martin Hofmann ve filmu Havel

„Kombinace zdrženlivého gentlemana Viktora a hlučného bouřliváka Martina Hofmanna funguje skvěle, jejich konflikty nás baví už při natáčení a děláme všechno pro to, abychom tuhle zábavnou energii přenesli na plátno co nejlépe,“ dodal Horák.

Premiéra v kinech je v plánu na léto 2020.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám