Hlavní obsah

Hardcorové legendy v čele s Gorilla Biscuits míří do Brna

Novinky,
Brno

Lednová turné hardcorových kapel jsou už tradicí a obvykle jim dominují Agnostic Front nebo Madball. Prvně jmenovaní sice také vystoupí 22. ledna v Brně, ovšem hlavním tahákem je jiná newyorská legenda Gorilla Biscuits. Ta byla jednou z prvních hardcorových kapel, které hrály v polistopadovém Československu. Vystoupila v Praze už v roce 1991.

Foto: Agnostic Front / Brutal Assault

Agnostic Front

Článek

Gorilla Biscuits sice nikdy neměli tak kultovní postavení jako Agnostic Front, kteří stáli u kolébky nového stylu, ale dokázali spojit úderný zvuk se silnými melodiemi. Skupinu dali dohromady na Long Islandu v roce 1987 zpěvák Anthony Civarelli a baskytarista Arthur Smilios, ke kterým se brzdy přidal kytarista Walter Schreifels.

V roce 1989 vydali klíčové debutové album Start Today, které pomohlo definovat podobu melodického hard coru. Po turné v roce 1991, v jehož rámci zahráli i v Praze, se však rozešli. Civarelli pak vedl vlastní skupinu CIV, ve které hrál i Smilios a bubeník Gorilla Biscuits Sammy Siegler.

Naopak Schreifels se snažil posunout dál a založil posthardcorový Quicksand snažící obohatit styl stejně jako Fugazi, a pak další posthardorcorovou kapelu Rival Schools, kde se bubnuje Siegler. Schreifels však vystupoval i sólově jako písničkář s kytarou.

Obnovení Gorilla Biscuits se vrací do Prahy

Kultura

Přestože se Schreifels nechtěl ohlížet, v roce 2007 kývl na obnovení Gorilla Biscuits, kteří odehráli měsíční turné po Evropě, v jehož rámci se objevili i v Praze. Během turné kapela prodávala i singl se dvěma novými písněmi. Od té doby, se kapela objevovala i na dalších koncertech a turné, třeba při 25. výročí vzniku. Novou desku však už žádnou nevydala.

Naopak Agnostic Front, kteří se dali dohromady už v roce 1980, nežijí jen z minulosti. Letos jim vyšlo už dvanácté album Get Loud!, na kterém je pořád patrný vztek a energie kapely, která se celou svou kariéru pohybovala mezi punkem a thrashem. Tentokrát má však blíž k valivému zvuku Cause For Alarm. Vzdor je patrný i názvech písní Spray Painted Wall, Urban Decay nebo Anti-Social.

Pro Agnostic Front je americký sen mrtvý

Kultura

Dále vystoupí newyorská hardcorová skupina H2O, bostonští punkeři Street Dogs, Cut Throat z Los Angeles a BillyBio což není nikdo jiný než kytarista Billy Graziadei z crossoverových Biohazard, který dal dohromady vlastní projekt BillyBio a v roce 2018 s ním vydal debutovou desku Feed The Fire.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám