Hlavní obsah

Hana Hegerová ukončila pěveckou kariéru

Praha

Zpěvačka Hana Hegerová se rozhodla definitivně ukončit svou pěveckou kariéru. Popřela, že by za jejím rozhodnutím byly vážné zdravotní problémy. Chce se prý zbavit stresu. Nevyloučila však, že v budoucnu vystoupí jako host v programu některého z oblíbených interpretů.

Článek

Klavírista a skladatel Petr Malásek, který zpěvačku dlouhá léta na koncertech doprovázel, řekl, že se Hegerová rozhodla po zralé úvaze a své rozhodnutí nezmění. Malásek připomněl, že Hegerová je na pódiu absolutní profesionál a perfekcionista a nyní dospěla k názoru, že by svým posluchačům nemohla odevzdat vše.

Hegerová před několika dny oznámila, že s ohledem na zdravotní důvody bez náhrady ruší všechna vystoupení včetně koncertu, který připravovala k 80. narozeninám.

Legendární interpretka šansonů se v posledních letech pohybovala na jevišti s hůlkou. I kvůli tomu omezila své vystupování především na pražskou scénu Divadla Kalich.

"Rozhodla jsem se, že už nechci. Nechci už zpívat, nechci už vystupovat veřejně. Chci se zbavit stresu. Firma Hana Hegerová zkrátka končí, zůstává soukromá osoba Hana Hegerová, která si chce konečně vychutnat obyčejné klidné dny se svým pejskem. Držte mi palce, ať je jich ještě hodně," citoval zpěvačku list MF Dnes.

Zpěvačka loni po 23 letech vydala nové album nazvané Mlýnské kolo v srdci mém. Nahrávka získala vedle mnoha kladných recenzí i dvě nominace na hudební cenu Anděl 2010 a stala třetí nejprodávanější deskou loňského roku.

Interpretka, jejíž jméno se stalo synonymem českého šansonu, pochází ze Slovenska. Kariéru zahájila jako herečka v žilinském divadle. Na přelomu 50. a 60. let vystupovala v pražském divadle Rokoko a později v divadle Semafor. Vystupovala na mnoha místech v zahraničí, dokonce i v proslulé pařížské Olympii.

Její asi nejpopulárnější šanson Levandulová vznikl, stejně jako mnoho dalších písní, ze spolupráce se skladatelem Petrem Hapkou a textařem Michalem Horáčkem. Za album Potměšilý host, na kterém tento hit vyšel, dostala v roce 1992 od firmy Supraphon platinovou desku. O čtyři roky později ji Akademie populární hudby zapsala do Síně slávy. V roce 2002 obdržela od prezidenta Václava Havla medaili Za zásluhy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám