Hlavní obsah

GLOSA: Diskriminace jako řemen. Už podruhé získaly všechny hlavní Grammy ženy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léta čteme zejména v americkém a britském tisku, jak hrozně jsou v pop music diskriminovány ženy, prý jim všichni házejí klacky pod nohy. Jen realita má tu drzost, že se tvrzením aktivistů poněkud vzpírá.

Foto: Lucie Levá

Americká zpěvačka Billie Eilish

Článek

Psal se rok 2020 a nejslavnější hudební ceny ovládla žena, americká zpěvačka Billie Eilish. Vysbírala všechny hlavní kategorie (nejlepší album, nejlepší píseň, nejlepší nahrávku a objev roku a ještě popové vokální album).

O rok později vyhlašují další Grammy: album roku Folklore (Taylor Swiftová), píseň roku I Can't Breathe (H.E.R.), objev roku Megan Thee Stallion a nahrávka roku Everything I Wanted (Billie Eilish). Podíl žen dělá 100 %.

Nejoceňovanější zpěvák všech dob? Černá žena

Leckdo by mohl namítat, že jsou v hudbě diskriminovány jen ženy černé barvy pleti. Ale opět to nějak nesedí. Megan Thee Stallion ani H.E.R. nejsou bílé.

Úplně nejzajímavější je podívat se na to, kdo byl nejoceňovanějším zpěvákem všech dob bez ohledu na rasu či pohlaví. Že by Frank Sinatra nebo Beatles? Nikoliv, je to černá žena Beyoncé. Byla celkem 79krát nominována na Grammy, v její skříni se tísní 28 gramofonků a ještě k tomu 24 cen MTV Video Music Awards.

Pouze George Solti nasbíral za celý život 31 cen Grammy, jenže to byl dirigent klasické hudby a je mrtvý. Beyoncé je 39 let a dirigenta může snadno překonat.

Beyoncé, Billie Eilish, H.E.R. Grammy zcela ovládly ženy

Kultura

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám