Hlavní obsah

Genius. Vyjdou hity a nevydané rarity průkopníka R&B Raye Charlese

Jako opožděný dárek k devadesátinám Raye Charlese vyjde v září u Tangerine Records speciální box s názvem True Genius, obsahující devadesát remasterovaných skladeb. Vyjde také digitálně.

Foto: Profimedia.cz

Ray Charles

Článek

Ray Charles Robinson, který žil v letech 1930 až 2004, byl slepý skladatel, zpěvák a hudebník, který předběhl soulovou generaci. Vystupoval už koncem 40. let se syrovou směsí jazzu, blues, gospelu, rokenrolu i country. Zvukově se nacházel jinde než klasický soul (pojem se používá pro generaci šedesátých let).

Vrcholu popularity dosáhl na přelomu páté a šesté dekády, kdy přišel s geniálním hitem Georgia On My Mind (1960) a deskou Modern Sounds In Country And Western Music (1962).

Mrtvé nádraží v pohraničí ožívá uměleckou performancí Moldava - nekonečná stanice

Kultura

Byl to Frank Sinatra, kdo tehdy Raye nazval „jediným pravým géniem“ (true genius). K jeho dalším největším hitům patří I Can’t Stop Loving You, I’ve Got a Woman nebo Hit the Road Jack. Ray Charles obdržel 17 cen Grammy a ovlivnil tisíce muzikantů včetně největších hvězd pop music. Jeho písničky se dočkaly nezměrného počtu coververzí.

Nová kolekce obsahuje také neznámé živé nahrávky ze Stockholmu z roku 1972.

„Jsme extrémně hrdí na tuto kolekci, která mapuje šířku i hloubku hudby Raye Charlese v chronologickém pořadí, takže posluchač se může připojit k Rayovi na jeho cestě nejrozsáhlejším a nejvíce tvůrčím obdobím jeho legendární kariéry,“ dodává Valerie Ervin z Ray Charles Foundation.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám