Hlavní obsah

Galerie musí být zavřené, ale jen některé

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle vládního nařízení, které od pátku vrací Česko zpět do stupně 4 protiepidemických opatření, musí zůstat zavřené galerie či jiné výstavní prostory. Jak ale v úterý upřesnil ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), pravidlo má několik výjimek. Na některé výstavy tak lidé mohou dál chodit.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Návštěvnice si prohlíží rekonstruovaný obličej Neferinpuovy manželky na výstava Sluneční králové.

Článek

Týká se to výstav Sluneční králové v Národním muzeu a Rembrandt: portrét člověka v Národní galerii. Obě totiž vystavují unikátní zahraniční díla či artefakty.

Pokud by byly galerie zavřeny, lidé by vůbec neměli možnost si tato díla prohlédnout a často mnohaleté vyjednávání o zapůjčení děl v konkrétním termínu by přišlo vniveč. „Uzavření galerií ohrožuje i cenné expozice, s nimiž se pojí obrovské finanční náklady a v blízké budoucnosti jsou neopakovatelné,” napsal Zaorálek na Facebooku.

Přehledně: Jaká opatření budou od pátku platit

Domácí

Podmínkou je dodržení přísných hygienických opatření.

Otevřeny ale mohou zůstat i menší galerie, které žádné cenné vypůjčené světové umění právě teď nevystavují. Podmínkou je, aby fungovaly i jako prodejna uměleckých děl. Pak spadají pod maloobchod a mohou zůstat otevřeny.

Reklama

Výběr článků

Načítám