Hlavní obsah

Folkové bilancování v krabici

Právo, Zdeněk Smíšek

Brněnská kapela Folk Team se téměř po půlstoletí koncertování má po čem ohlížet. A tak představuje rozsáhlý projekt s pracovním názvem „Krabice plná Folk Teamu“. Hovořil o něm kapelník Pavel Kopřiva.

Foto: Zdeněk Smíšek, Právo

Tvrdé jádro Folk Teamu - Huvar, Venclovský, Kopřiva - na posledním Festivalu Slunce ve Strážnici v roce 2019.

Článek

K realizaci projektu jste se rozhodl i vzhledem ke covidové pauze bez publika...

Živé hraní jsme si rok skoro neužili. Volný čas jsem naplnil i přípravou tohoto projektu a zaháněl tím frustraci nemožnosti kontaktu s publikem. Našich šest řadových alb jsem řádně zremastroval a přidal jedno bonusové album. Inspirací k vytvoření bonusového alba bylo nalezení několika magnetofonových kazet se záznamy našich vystoupení z let sedmdesátých a osmdesátých, kde se „vylouply“ písně dávno zapomenuté a nikdy nevydané. Tyto písně jsem zvukově „vylepšil“ a doplnil písněmi, které vyšly mimo řadová alba na různých výběrech. Tak se zrodil projekt se 110 písněmi Folk Teamu v jedné krabici nebo v jednom digitálním souboru.

Tímto bilančním projektem naznačujete, že vaši příznivci už od vás nemohou čekat nic nového?

Tak to doufám, že nikoliv. Beru tento projekt tak, že naši příznivci mají možnost uceleného pohledu na naši tvorbu za těch několik desítek let, obzvláště také proto, že některá alba už nejsou na trhu. Nakonec na tom bonusovém je i píseň poměrně nová, nahraná těsně před coronou. S odstupem let mě mrzí jen fakt, že jsme naše první LP vydali vlastně až těsně před revolucí, tedy po patnácti letech naší existence. Mnoho písní z našich začátků tím „spadlo pod stůl“…

Za existenci Folk Teamu prošla kapelou spousta muzikantů. Uslyšíme tedy i je v nahrávkách na tomto kompletu?

Folk Teamem prošlo opravdu mnoho muzikantů. “Otci zakladateli“ jsme já, Roman Venclovský, Tomáš Úlehla a Ivan Huvar, který se ke kapele připojil o něco později. Kapelou však za dobu její existence prošlo několik muzikantů, kteří v kapele hráli i několik let v základní sestavě v různých časových obdobích, a více než dvacet hostujících muzikantů. V nahrávkách na tomto projektu se objevuje i spousta jiných skvělých, většinou brněnských hudebníků. Takže ano, na projektu 7 CD se objeví i většina muzikantů, kteří s kapelou někdy hráli.

Proč by si tedy měl příznivec Folk Teamu tuto „naplněnou“ krabici pořídit? A hodláte některé písně z bonusového CD hrát také naživo?

Každý pravověrný příznivec Folk Teamu by si ji měl pořídit, ať už pro sebe, nebo třeba pro kamarády, kteří nás možná neznají, ať už ve formě CD nebo ve formě digitální (na www.folkteam.cz). Samozřejmě především proto, že si myslím, že je to krabice plná dobré muziky se skvělými texty… No a naživo? Pokud nějaké živé hraní bude, se určitě pokusíme zahrát i písně z bonusového CD.

Kde vás můžou čtenáři Novinek slyšet a samozřejmě si opatřit toto sedmicédéčko?

Odpověď je jednoduchá – veškeré informace a rady, kterak se dostat jak k CD, tak k jeho digitální podobě nebo do blízkosti živého Folk Teamu jsou na www.folkteam.cz, nebo na rozcestníku www.beatpoint.cz.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám