Hlavní obsah

FFFILM: Obrazy vášně

Novinky, František Fuka (www.fuxoft.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes bych vám chtěl doporučit film FRIDA o mexické malířce a revolucionářce Fridě Kahloové (Salma Hayeková), který měl premiéru minulý čtvrtek a měl v našich kinech mít celkem výstižný podtitul "Obrazy vášně", ale sešlo z toho. A bude také pokračovat Gay Attack!

Foto: CŘ Ústí nad Labem
Článek

Je nutno uznat, že reálná Frida Kahloová, narozená v roce 1907, byla jen o trochu méně hezká, než Salma Hayeková:

Ale jistě si všimnete, že skutečná Frida přeci jen vypadá poněkud drsněji, což možná souvisí s tím, že v průběhu svého bouřlivého života svému muži zahýbala nejen s mnoha chlapy (mj. s Leonem Trotským a jinými revolucionáři), ale i s mnoha ženami (pokud jsem to dobře pochopil tak i s Josephine Bakerovou), na což je Hayeková příliš měkká.

Frida zemřela v roce 1953 celkem v zapomnění, ale od té doby kupodivu její sláva roste. Její obrazy se prodávají za milióny a stala se modlou nejen pro malíře, ale také pro Jihoameričany, pro feministky, pro komunisty, pro lesby, pro vážně nemocné i pro mrzáky (protože v mládí zažila opravdu hnusnou nehodu a díky ní na tom byla zbytek života zdravotně dost špatně). A možná i pro tlusté muže, kteří mají rádi drobné ženy, protože malíř Diego Rivera, který se s ní dvakrát oženil a jednou rozvedl, byl pořádně rozložitý. Ovšem Alfred Molina (bude hrát Dr. Octopuse v novém SPIDER-MANovi), který ho hraje ve filmu, je přeci jen oproti originálu o dost pohlednější:

Jak vidno, Frida byla naivní rebelka, geniální umělec, bisexuálka a dost blázen (namátkou upozorňuji na potrét jejího potraceného dítěte). Film Julie Taymorové (TITUS) tuhle šílenost velmi zdárně zachycuje za pomoci různých velmi vizuálních triků. Ať už je to epizoda s animovanými kostlivci (když je Frida v komatu po nehodě), životní výjevy, které se plynule mění v obrazy (a naopak) nebo to, jak fatálně se do jejích myšlenek zapíše starý KING KONG, kterého uvidí v USA.

Herecké výkony dvou hlavních představitelů jsou naprosto vynikající a v epizodních rolích se objeví několik opravdu hodně slavných herců, kteří nejsou uvedeni na plakátu. Jmenovat je nebudu, nechte se překvapit. Pokud vás to opravdu upřímně zajímá a do kina nepůjdete, máte je samožejmě uvedeny na IMDB.com. Za zmínku stojí také hudba, kterou skládal Elliot Goldenthal, jehož kompozice mě většinou nechávají chladným, ale tentokrát složil něco velice procítěného a lidského (výrazně jiného než většinou skládá) a dostal za to Oscara. (Mimochodem, Goldenthal je manžel režisérky Taymorové.) Druhého Oscara dostala FRIDA za masky. Třetího ani žádného dalšího bůhvíproč nedostala...

Gay Attack! (2. pokračování)

Ještě pár drobností k X-MENům 2 z minulého týdne: Tady je online k dispozici část marveláckého comicsu, vydaného u příležitosti premiéry filmu (tj. comics je o tomtéž, co film). Tady je stránka člověka, který má opravdu rád Wolverina a neví co s časem a penězi, a tady je novinová zpráva o někom, kdo to bere ještě seriózněji. A tady je několik fanouškovských příběhů o X-Men, které jsou ještě mnohem víc gay, než celý film.

A závěrem ještě fotografie režiséra Singera se skladatelem a střihačem Ottmanem. (Převzato z Ottmanových hezkých oficiálních stránek.)

Premiéry týdne

Tento čtvrtek je ve znamení filmů, které jsou "mediocre", což je slovo, pro které myslím čeština nemá ekvivalent a znamená "průměrné", ovšem s pejorativním nádechem. Čímž chci říct, že komedie DŮM NARUBY a JAK ZTRATIT KLUKA V 10 DNECH nejsou vyloženě špatné, ale rozhodně nejsou dobré a nerad bych je musel vidět ještě jednou. První je o chlapíkovi (Steve Martin), který se přes internet seznámí s krásnou právničkou, ale pak zjistí, že je to tlustá recidivistka, která nechce opustit jeho dům. Druhý je o redaktorce, která se vsadí, že sbalí chlapa a do 10 dní se s ním rozejde, ovšem netuší, že ten chlap se vsadil, že sbalí holku, která s ním aspoň 10 dní vydrží. A on neví, že se ona vsadila. A tak podobně.

Ve zkratce...

Nový trailer na HULKa je ke stažení tady. Ano, je to opravdu novější trailer, než ten, co jsem o něm psal minulý týden!

Zatímco se na webu začínají objevovat první "pirátské" recenze MATRIX RELOADED, v renomovaném magazínu TIME se nějakým podivným nedopatřením objevila dlouhatánská recenze, která jednak není příliš kladná a především brutálně prozrazuje mnohé z děje, včetně závěrečné pointy!!! Mnohem lepší recenze je tady na Ain't it Coll News. Z té se naopak o filmu nedozvíte skoro nic, ale zato je fakt prďácky napsaná. :)

V Šanghaji se mezitím objevilo pirátské DVD slibující MATRIX RELOADED, ale ve skutečnosti na něm najdete film, vzniklý sestříháním prvního MATRIXu, upoutávek na druhý MATRIX a JOHNNYHO MNEMONICA. Asiaté jsou vynalézaví!

Následuje hezká fotka z hororu FREDDY VS. JASON. Určitě to bude paráda, když to režíruje Asiat. :) Jen málokdy se stane, že film má tak legendární hrdiny, že na plakátu nemusí ani být jeho název.

Když jsme u těch plakátů... I když je vymýšlejí dobře placení experti, připadá mi, že občas od návštěvy filmu spíš odrazují. Šli byste dobrovolně na film s tímto plakátem?

Anthony Hopkins jedná o tom, že bude hrát Ptolemaia v eposu o Alexandru Velikém (Colin Farrell).

Už jsem psal, že očekávaný letošní hit PIRÁTI KARIBIKU je natočen na motivy atrakce v Disneylandu. Teď se připravuje další velkofilm na základě atrakce z Disneylandu, a to HAUNTED MANSION (strašidelný dům). Fotografie spodní části domu (poslední fotka - vršek bude dodělán trikem) a krásně depresivního okolí můžete vidět tady. Čistokrevný horor to ale asi nebude, protože jednak je to Disney a druhak v tom bude hrát Eddie Murphy.

PIRÁTŮ Z KARIBIKU se týká také aktuální zpráva, že k nim nebude skládat hudbu Alan Silvestri, nýbrž Klaus Badelt a Hans Zimmer.

V Londýně slaví velké úspěchy divadelní představení "Jerry Springer: The Opera", ve kterém Jerry Springer zemře a uspořádá následně show v pekle.

Pokud vám dělá problémy FFFILM na Novinkách najít, nezapomeňte, že můžete použít adresu surf.to/fffilm!

Reklama

Související témata:

Související články

FFFILM: Oscarové momenty

Jsem opět tu, vrátil jsem se ze zahraničí, úkol byl splněn, akce probíhá podle plánu. Mezitím proběhlo udílení Oscarů a já bych se s vámi rád podělil...

FFFILM: Oběti války

Oliver Stone ve svém filmu ČETA tvrdil, že "První obětí války je nevinnost". To je bezpochyby pravdivá myšlenka, i když v těchto dnech spíš platí "První obětí...

FFFILM: Sám ve tmě

Technologie kráčí kupředu a já nemám o čem jiném psát, takže mám možnost se dnes zastavit u videohry, která má v působivosti svého zpracování zatraceně blízko...

Výběr článků

Načítám