Hlavní obsah

FFFILM: Sám ve tmě

Novinky, František Fuka (www.fuxoft.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Technologie kráčí kupředu a já nemám o čem jiném psát, takže mám možnost se dnes zastavit u videohry, která má v působivosti svého zpracování zatraceně blízko k filmu. O její existenci mnozí z vás nemají ani tušení, což je bohužel následek toho, že v obchodech se prodává především to, do čeho velké firmy vrazily nejvíc peněz, bez ohledu kvalitu.

Foto: Radim Beza

plakát

Článek

Náhodou jsem v pražské prodejně videoher uviděl krabičku s hrou "Project Zero" pro PlayStation 2. Název mi nic neříkal, ani popis na krabičce nebyl nijak zajímavý, takže jsem doma využil zázračného internetu a zjistil, že jde o evropský název japonské hry, která se v USA jmenuje "Fatal Frame" a v zemi svého vyzniku "Rei Zero" a má velké zástupy fanoušků. Kupodivu, u nás je prodávána za cenu pod 1000 Kč (tj. dvakrát laciněji, než většina her), bez jakékoliv propagace a jen v některých obchodech (já ji koupil v Bontonland Megastore).

"Project Zero" je horor trochu ve stylu sérií "Alone in the Dark", "Resident Evil" nebo "Silent Hill". Navíc je to horor údajně založený na skutečných událostech, ale řekl bych, že pouze velmi přibližně, protože kdyby byl v nedávné době v Japonsku opravdu odhalen kult šílenců, kteří jinými uřezávali hlavy a končetiny a pak je obětovávali démonům, myslím, že bych o tom už někde slyšel. Oficiální stránka hry je tady - podívejte se na obrázky a stáhněte si filmovou ukázku (Vyberte si sekci "Gallery" a v ní "Movie").

Jde o to, že se v podobě typické japonské studentky s sukýnce procházíte po opuštěném začarovaném domě, kde zmizel váš bratr a kde se zřejmě stalo něco velice nechutného a krvavého. Nacházíte různé útržky deníků, výstřižky z novin a audiokazety (které si můžete normálně akusticky přehrát), ze kterých si máte složit dohromady, co že se to vlastně stalo a proč v dom straší. Ano, v domě straší a na tom je postavena všechna ta hrůza. Chodíte po domě, všude je tma, s sebou máte jenom slaboučkou baterku. Občas se vám rozbuší srdce rychleji (tedy, ovladač v ruce začne rytmicky vibrovat) a vy tušíte, že někde kolem je duch. Buď stojí za rohem, nebo na vás kouká z ochozu, nebo je neviditelný a uvidíte ho pouze pomocí fotoaparátu!

Základní inovace hry totiž spočívá v tom, že s sebou máte magický fotoaparát, v jehož hledáčku vidíte víc, než pouhým okem. A fotoaparát je také vaší jedinou zbraní a filmy (s různým stupňem "exorcismu") vaším střelivem. Strašidla totiž ubíjíte tím, že je musíte co nejefektněji vyfotografovat. Uznávám, že to zní poněkud přitažené za vlasy, ale ve skutečnosti je to velmi detailně promyšleno, fotoaparát si můžete za "nalovené" duchy upravovat a vylepšovat a nafocená alby si archivovat na paměťové kartě.

Téměř všechna grafika ve hře (možná dokonce úplně všechna) je počítaná v reálném čase a proto je nutno ocenit technické provedení. Všechno je nejasné, rozmazané, zaprášené, neustále se skrývající na hranici světla a stínu, a nic nevypadá hranatě nebo počítačově. Když chodíte po domě, kamera se pohybuje občas plynule a občas "střihem" (což je přesně promyšleno tak, aby vznikl dramatický efekt nebo správná lekačka) a když fotografujete, vidíte všechno skrz hledáček fotoaparátu a hra se v tuto chvíli vlastně změní ve "first person shooter" (pořád máte volnost pohybu!).

Nejpůsobivější je ale ona těžko popsatelná strašidelná atmosféra, která je místy téměř k nevydržení. Například musíte několikrát projít kolem velikánského zrcadla. Nejdřív se samozřejmě svého odrazu ve tmě leknete a procházíte kolem velmi ostražitě, ale teprve když si na něj zvyknete a jdete kolem něj po několikáté, tak se samozřejmě v zrcadle místo vašeho odrazu objeví něco úplně jiného. :)

Zkrátka, "Project Zero" je něco jako interaktivní verze filmu KRUH, s dost podobnou atmosférou. Pokud máte PlayStation 2 (nebo X-Box, pro který taky existuje) a silné nervy, ignorujte fakt, že tahle hra není na obálkách časopisů, a pořiďte si ji.

Premiéry týdne

Nejvíce diskusí z premiér tohoto týdne zcela jistě vzbudí nejnovější film Briana De Palmy FEMME FATALE, který začíná složitou erotickou krádeží šperků na filmovém festivalu v Cannes a končí... Končí úplně něčím jiným. I když se navenek tváří jako normální (mírně erotický) thriller, je to ve skutečnosti hodně neobvyklý film, zaměřený především na filmové fanoušky.

Jednou větou bych o něm napsal, že to je "Napínavý rébus v hitchcockovské tradici" s Rebeccou Romijn-Stamosovou (Mystique z X-MEN) a Antoniem Banderasem, ale abych o něm mohl napsat víc, musím vám prozradit celkem zásadní zvrat. Takže pokud nechcete vědět pointu (nebo jednu z point, tu nejdůležitější) přeskočte všechno, co je mezi následujícími dvěma tlustými čárami!!!

----------------------------POZOR!-------------------------

De Palma se dopustil velmi rafinovaného triku (pro některé diváky "sviňárny"), spočívajícího v tom, že krátce po úvodní loupeži se hrdinka jde vykoupat, pak déle než hodinu ubíhá další děj, načež je hrdinka zabita, načež se probudí ve vaně! Většina filmu se jí jenom zdála!!! To, co vám do té doby připadalo strašně blbě a naivně natočené, najednou dává smysl, protože to byl jenom sen a ty, jak známo, mají svou vlastní logiku. Zbytek filmu se pak točí kolem toho, že ten "sen" hrdince ukázal, jak by to všechno mohlo dopadnou a ona se na jeho základě rozhodne zařídit, aby to tak (pro ni špatně) nedopadlo. Připadá vám, že je to hovadina, nebo geniální dílo?

----------------------------POHOV!-------------------------

FEMME FATALE tedy rozhodně není pro každého. Ale téměř pro každého je akční komedie RYTÍŘI ZE ŠANGHAJE s Jackiem Chanem a Owenem Wilsonem, která je pokračováním TENKRÁT NA VÝCHODĚ, ale je značně lepší - skoro bych se odvážil říct, že jde zatím o nejzábavnější podívanou, jakou Chan v Hollywoodu natočil. Nejen, že jsou zábavné akční scény, ale dokonce i dialogy a situační humor se celkem vydařily. Bohužel, i když se natáčel z velké části v Čechách, ve filmu je to velmi umně zamaskováno a těžko si toho všimnete. A pokud se nepletu, ani tam nikde není Vašut!

Zajímavá by mohla být i návštěva teenagerského hororu NEZVRATNÝ OSUD 2. Film samotný sice není nic moc (pokud nepočítáme několik opravdu vydařených brutálních smrtí a občasný velmi černý humor), ale zajímavé je, že před ním uvidíte jeden díl ANIMATRIXu, konrétně "Osirisův poslední let". Tento díl vytvořili lidé zodpovědní za FINAL FANTASY: ESENCI ŽIVOTA a uvidíte v něm velmi realistické virtuální herce, velmi erotický souboj a velmi evidentní reklamu na speciální mobilní telefon Samsung.

Kromě toho má ve čtvrtek ještě nepříliš zajímavý psychologický film HODINA PRAVDY, který - i když v něm hraje Robert De Niro - vypadá spíš jako lepší televizní inscenace, a akční "TAXI 2003", které jsem neviděl, ale prý není nic moc.

Ve zkratce...

Ti trochu starší z vás si možná vzpomenou na comics "Clever Smart" o hodně praštěných (a především hodně stylizovaných) tajných agentech, který se k nám před nějakými 15-20 lety dostával oklikou přes Německo (i když je původně španělský a jmenuje se "Mortadelo y Filemón"). Nemožné se stalo skutkem a španělé podle těchto šílených postaviček natočili šílený hraný film, který by měl být ve druhé polovině roku uveden i u nás! Spoustu fotek z filmu najdete tady. Mám z nich dojem trochu jako kdybych se díval na pitvu...

Film MATRIX RELOADED byl definitivně dokončen. Jeho výsledná délka je 138 minut.

Trailery, trailery, trailery! Pár vydařených nových kousků k downloadu. Především z PIRÁTŮ Z KARIBIKU mám dojem, že by snad mohli být takoví, jaký měl být OSTROV HRDLOŘEZŮ. Takže stahujte: TOMB RAIDER 2 (maximální kvalita, 19 MB), PIRÁTI Z KARIBIKU  (maximální kvalita, 29 MB) a prequel BLBÉHO A BLBĚJŠÍHO (střední kvalita, 9 MB) - ten je pravděpodobně vtipný pouze pokud umíte anglicky.

Bude se natáčet televizní seriál "Mladý MacGyver".

Tohle jsem bohužel nestihl dát do minulého FFFILMu o válečných zpravodajích: "Redaktor CNN hrdinně operoval mozek dvouletému iráckému chlapci"! Velitel americké jednotky (jejíž vojáci toho chlapce postřelili) projevil reportérovi své díky a CNN je na něj velmi pyšná. Chlapec umřel.

Reklama

Související témata:

Související články

FFFILM: Asie, někdo se poblije

Jste šokováni názvem? Správně, já taky. Dnes si popovídáme o filmové hrůze z Asie, o zlu z Bradavic a dočtete se o více filmových zajímavostech, než by bylo...

FFFILM: Láska a harmonium

Dnes si řekneme něco o atypické lásce a o akci tak tvrdé, že se nedá přežít. T.j. nebude chybět nic, kvůli čemu normální člověk chodí do kina. Dále nebude...

FFFILM: Supermanovy spermie

Dnes začneme šokujícím odhalením důvodů toho, že Superman dosud nemá děti. Pak budeme pokračovat o Michaelu Mooreovi, který točí velmi zdařilou propagandu....

Výběr článků

Načítám