Hlavní obsah

Festival francouzského filmu přináší do Česka desítky filmů s mezinárodním ohlasem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

22. ročník Festivalu francouzských filmů je v plném proudu, ve středu jej zahájil snímek režiséra Nicolase Bedose Tenkrát podruhé. Francouzské filmové novinky, které se setkaly s velkým ohlasem na mezinárodních festivalech, uvádí pražská část festivalu v soutěžní sekci Výběr české kritiky, vítězný snímek získá Cenu diváků TV5MONDE.

Trailer k filmu Portrét dívky v plamenechVideo: festivalff

 
Článek

Komedie Pokoj 212 režiséra Christopha Honorého v hlavní roli s Chiarou Mastroianni byla prezentována v rámci Un certain regard Cannes 2019. Fabrice Luchini a Anaïs Demoustier ztvárnili hlavní role ve snímku režiséra Nicolase Parisera Alice a starosta, také uvedeném letos v Cannes.

Foto: festivalff

Komedie Pokoj 212 režiséra Christopha Honorého

Cenu poroty na Berlinale 2019 si odnesl snímek Chvála bohu Françoise Ozona, který se věnuje tématu zneužívání v katolické církvi. Zde se mimo soutěž představil také snímek Andrého Téchiného Sbohem noci s Catherine Deneuve v hlavní roli. Rodinné drama Tohle je láska bylo prezentováno na MFF Karlovy Vary, do hlavní role režisérka Claire Burger obsadila Bouliho Lannerse.

Trailer k filmu Tenkrát podruhéVideo: festivalff

Konverzační komedii Wellness o setkání Michela Houellebecqa a Gérarda Depardieua natočil režisér Guillaume Nicloux. Režisér Claude Lelouch ve snímku Nejlepší léta jednoho života navazuje na milostné drama Muž a žena, které natočil v roce 1966, v hlavních rolích opět excelují Anouk Aimée a Jean-Louis Tritignant.

Foto: festivalff

Snímek Nejlepší léta jednoho života navazuje na milostné drama Muž a žena.

Záhada jménem Henri Pick je chytrá komedie režiséra Rémiho Bezançona s detektivní zápletkou, která se točí okolo jedné zdařilé literární mystifikace. Jiný kontinent je emocionálně působivým líčením milostného vztahu zkušené Marie a lehce autistického polyglota Oliviera, režie Romain Cogitore.

Trailer k filmu CuriosaVideo: festivalff

Novinka francouzského režiséra, scenáristy a herce Cédrica Kahna Rodinná oslava je hereckým koncertem první dámy francouzského filmu Catherine Deneuve a její kolegyně Emmanuelle Bercot.

Pocta Henri-Georges Clouzot

Vizuál letošního ročníku je inspirovaný filmem Peklo. Hlavní roli v tomto dramatu ztvárnila Romy Schneider, autorem scénáře a také jeho režisérem je klasik francouzského thrilleru Henri-Georges Clouzot, přezdívaný francouzský Hitchcock.

Foto: festivalff

Ze snímku Láska na první boj

Festival uvede dokument Clouzot a jeho Peklo zachycující neuvěřitelný talent tohoto génia, který svůj snímek nestihl dokončit. Jeho tvorbu českému publiku festival připomene v rámci sekce Pocta: Henri-Georges Clouzot, kde bude uvedeno pět snímků, včetně jednoho ze zásadních filmů francouzské kinematografie Mzda strachu. Film byl v roce 1953 vyznamenán na MFF v Cannes Velkou cenou a z mladého nadějného herce Yvese Montanda vytvořil hvězdu. V roce 1977 americký režisér William Friedkin získal souhlas Henriho-Georgese Clouzota a natočil remake Mzdy strachu.

Fokus Adèle Haenel

Jedním z výrazných předpremiérových titulů je snímek Portrét dívky v plamenech

s mladou herečkou Adèle Haenel v hlavní roli. Festival se rozhodl divákům blíže představit její dosavadní filmovou dráhu a připravil Fokus Adèle Haenel, ve kterém uvede čtyři profilové snímky z tvorby této výrazné francouzské herečky. Diváci se tak s její tvorbou mohou seznámit ve snímcích Sirotek, Neznámá dívka, Láska na první boj a Neodolatelný muž.

Večer krátkých filmů

Večer krátkých filmů pořádaný ve spolupráci s Unifrance uvede osm snímků: Směr západ, Přes překážky ke hvězdám, Kopej!, Bronzová muška, Kvílení větru, Crazy Hair, Ahmedova píseň, Má dáma s kamélií. Večer krátkých filmů proběhne v Praze, Brně, Ostravě a Českých Budějovicích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám