Hlavní obsah

Fantasy muzikál Ráj představí v Brně

Právo, Miroslav Homola

Fantasy muzikál Ráj, který ve světové premiéře představí v sobotu 8. února autorská dvojice Stanislav Moša a Zdenek Merta, bude rájem zřejmě jen podle názvu. Završení trilogie s názvem Osudová komedie, kterou tito tvůrci a kamarádi představili publiku poprvé v roce 2008 jako Peklo a poté v druhé části Očistec v roce 2013, diváky totiž zavede do neradostné budoucnosti.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Muzikál Ráj

Článek

Země je po apokalypse a z přeživších lidí se stali sběrači, kteří se snaží zachránit svoji existenci. Zbytek lidstva, o jehož zničení se postarala mimo jiné i umělá inteligence, která člověka ovládla a přemohla, se musí vyrovnat ještě s dalším novým problémem. Navázat pozitivní kontakt s neznámou vesmírnou civilizací, která se na zničenou Zemi dostala.

To je velmi hrubé představení Ráje, při jehož tvorbě se Moša jako autor a současně i režisér inspiroval před třemi léty v Itálii, kde dirigoval orchestr včetně světoznámého tenora Andrea Bocelliho robot. Jmenoval se YuMi a orchestr pod jeho vedením odehrál tři skladby.

„V našem provedení bude hudba v podání mladého klavíristy ten nejdůležitější komunikační prostředek, který snad pomůže nejen s navázáním komunikace ale i k příslibu nové naděje pro lidstvo,“ naznačil děj Stanislav Moša, který muzikálem, v němž klavír hraje jednu z hlavních rolí, vyjadřuje i přesvědčení, že stejně jako oheň může být dobrý sluha a zlý pán, tak tomu je a bude i s umělou inteligencí a virtuálním světem vůbec. Spolu s autorem hudby Zdenkem Mertou představením rovněž divákům vzkazují, že ani sebevyspělejší technika nedokáže nahradit cit a ducha člověka, tvůrce, skladatele či interpreta.

Hvězda seriálu Komisař Rex zkouší v Brně roli pro muzikál

Kultura

Mimozemská selekce

O ztvárnění mimozemské civilizace, která „selektuje“ přežívající lidi na vhodné k „dalšímu chovu“, nebo k zániku se postaral mimo jiné osvědčený již léta s MdB spolupracující Christoph Weyers. V jeho podání a za spolupráce techniků a světelné režie Davida Kachlíře představují mimozemskou inteligenci světelné tyče, které sugestivně mění barvy v dramatických momentech, při nichž zřejmě občas bude divákům běhat mráz po zádech. Pod tvorbou díla je mimo jiných podepsán za projekci i Petr Hloušek, čerstvý nositel prestižního ocenění za scénický design, který vytvořil pro muzikál v norském Oslu.

I když pro neveselé představy o „ráji“, za jehož vznik si může pyšné lidstvo svým chováním samo, je příběh určující, půjde především o muzikál. A to s hudbou, která představuje osmdesát procent celého představení, která je podle autorů hlavním nositelem naděje, a i proto by se měla posluchačům líbit. Orchestr v podání 38 hudebníků budou dirigovat Dan Kalousek a Josef Javora a na jevišti se včetně alternací představí na sedmdesát herců a tanečníků.

„I když jde o fantasy muzikál nechtěl jsem při jeho tvorbě sklouznout k interpretaci počítačové hudby s různými umělými efekty, jak to známe například z filmové hudby. Naopak. Je to hudba mé duše, mého srdce, mého rozpoložení. Je to skoro jako příběh o mě,“ řekl se smíchem Merta, který rovněž popsal, jak vypadl konkurz na obsazení dvou alternujících chlapců v hlavní roli - zachránců lidstva, u nichž byla hra na klavír podmínkou.

„Hledali jsme kluky kolem deseti let, kteří umí hrát na klavír a nebojí se jeviště. Když přišel jeden z těch, kterého jsme nakonec vybrali a ve zkušebně si nejprve projel stupnici, aby věděl, jak klavír zní a vzápětí začal naprosto suverénně hrát Bacha, spadla mi brada. Diváci se mají na co těšit,“ naznačil Merta kvality chlapců, kteří nesou v Ráji jméno Malej a hrát ho budou Martin Bajer a Vojta Langášek.

10 tipů na fantasy filmy, díky nimž prožijete večery plné kouzel

Film

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám