Hlavní obsah

Dokument o Leonardu Cohenovi vstoupí do kin v létě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř dvouhodinový dokument Hallelujah: Leonard Cohen, A Journey, A Song vzniká od roku 2014 se souhlasem hlavního hrdiny, kanadského zpěváka Leonarda Cohena. O dva roky později ale zemřel ve věku 82 let. Premiéra byla původně ohlášena na loňský rok, ale nekonala se.

Foto: ČTK

Leonard Cohen se na dokumentu před svou smrtí podílel.

Článek

Dokument nakonec debutoval nedávno na filmovém festivalu Tribeca v New Yorku. Jak informoval hudební magazín Ultimate Classic Rock, bylo tam oznámeno, že se objeví v kinech letos v létě.

Premiéru navštívilo několik umělců. Cohenova raná múza a milenka, dnes třiaosmdesátiletá Judy Collinsová zahrála skladbu Suzanne, kterou poprvé nahrála na své album In My Life z roku 1966.

Čtyřicetiletá Amanda Shiresová zazpívala I’m Your Man a třiadvacetiletý Daniel Seavey skladbu Hallelujah.

Pro film stačil Leonard Cohen poskytnout několik rozhovorů. V jednom z nich vtipkoval, že po smrti udělá větší kariéru než v životě. Ten přitom nebyl lehký.

Zejména ke konci, kdy se ukázalo, že byl okraden svým manažerem a ve velmi vysokém věku se musel vrátit na koncertní pódia, aby měl na živobytí. Tato hořká linka jeho života je zachycena i v dokumentu.

Režírovali ho Daniel Geller a Dayna Goldfi neová a vychází z knihy Alana Lighta The Holy or the Broken: Leonard Cohen, Jeff Buckley & the Unlikely Ascent of Hallelujah z roku 2013. Vypráví o životě a kariéře kanadského umělce od počátku jeho působení na scéně.

Leitmotivem filmu je Hallelujah, jedna z jeho nejznámějších písní a zároveň nejčastěji interpretovaná jinými umělci. V dokumentu hovoří Brandi Carlileová, Rufus Wainwright, Jeff Buckley či Regina Spektor.

Sám Cohen uzavírá filmovou biografii těmito slovy: „Podíváte se kolem sebe a vidíte svět, který je neprostupný. A buď zvednete pěst, nebo řeknete aleluja. Snažím se dělat obojí.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám