Hlavní obsah

Designblok 21: Už jen dva dny na poznání toho nejlepšího z českého designu

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní přehlídka designu a módy Designblok 21, která trvá do 10. října, je zajímavá nejen vystavovanými artefakty, ale také interiéry, ve kterých jsou prezentovány. Hlavním prostorem je Gabriel Loci v Holečkově ulici na pražském Smíchově, stejně jako v ročníku minulém.

Foto: Archiv festivalu Designblok

Filip Krampla z Česka zaujal návrhem pohodlného sedacího nábytku.

Článek

Ve zmíněném prostoru návštěvníci uvidí instalace 57 výrobců a distributorů, 95 designérských instalací, výstav i přednášek či diskusí.

Stavba samotná připomíná gotický pohádkový zámek a ředitelka festivalu Jana Zielinski o ní řekla, že je to kouzelný prostor. A má pravdu, člověk si připadá jako v romantickém filmu.

Foto: Jan Šída, Právo

Ředitelka festivalu Designblok Jana Zielinski

Módní přehlídky zase pořadatelé zasadili do nedalekého kostela Sacre Coeur, zatímco novorenesanční budova v centru, ve které sídlí Uměleckoprůmyslové muzeum, hostí další část festivalu.

Vystavuje tam 22 firem a lze vidět také 25 expozic tuzemské designérské scény. Jejich výrobky mají ukázat znovuobjevení kvalitního řemesla.

Foto: Milan Malíček, Právo

LD Seating

Foto: Milan Malíček, Právo

Sklárna Moser

Právě kvalitní řemeslo jako by bylo tím hlavním spojovníkem všech vystavených předmětů. V současné době totiž design proniká všemi možnými oblastmi.

Soutěž mladých designérů Diploma Selection se vrací do Česka

Tipy a trendy

Dokonce by se dalo říct, že se stává trendem a jeho vysoká úroveň vypovídá cosi i o samotném člověku, o jeho životním stylu a vkusu. Pokud je totiž jedinec obklopen kvalitními předměty, svým způsobem ho to kultivuje.

Foto: Jan Šída, Právo

Šaty od návrhářky Liběny Rochové

Máme-li v pokoji nábytek studia Master, vázy od návrhářek Natálie Constantinové a Anety Honzové, stěny v bytě upravené firmou Smart Walls, šaty od Hany Frisonsové nebo Liběny Rochové a jízdní kolo od firmy Festka, můžeme se třeba i stát lepším člověkem.

A pokud si naše děti budou hrát s dřevěnými hračkami od výrobce Hugo chodí bos, i ony budou mít možná už od mládí vztah k hezkým věcem a nestanou se z nich vandalové.

A budou si všímat i na první pohled běžných předmětů, jako je například klika (taková, jakou dělá M Manufacture 1997), a ocení její tvar i zpracování.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kolekce Dark Matter

Nebo je třeba zaujme experimentální kolekce nábytku z dílny projektu M.P.K.J.V.L.J.S. Jde o čtveřici autorů, keramika a designéra Milana Pekaře, uměleckého truhláře Jakuba Vávru, designérku vůní Kateřinu Vávrovou a malířku Lu Jindrák Skřivánkovou.

Festival Designblok letos oslavuje krásu tradičních řemesel

Tipy a trendy

Kolekce Dark Matter (hlavním materiálem je dřevo a keramika) zahrnuje paraván, stolek, kabinet a difuzér. Ideově je dílo inspirované temnou hmotou a strukturální malbou Lu Jindrák1 Sřivánkové.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lu Jindrák Skřivánková

Aby však většina vystavených předmětů v našem bytě naplno působila svou kvalitou a krásou, je třeba je umístit do odpovídajících prostorů. V panelákové garsonce se kvalitní design uplatňuje velmi obtížně.

Není posed jako posed

Moderní a originální design zasahuje i do míst, kde by to člověk běžně nečekal, třeba do oblasti myslivosti. Lovec jde na šoulačku a poté se pohodlně může uvelebit v designovém posedu od firmy Treebee. Ovšem bude si muset zřejmě vypnout světla v čele posedu (od firmy Tangle), aby mu neplašila zvěř.  Stavbu lze využít také jako rekreační objekt, pracovnu či privátní salonek u chaty na vlastním pozemku – a tam už světelné efekty na škodu rozhodně nebudou.

Foto: Jan Šída, Právo

Obytný posed od firmy Kupsiposed.

Protože si letošní festival vytkl do pomyslného erbu slovo štěstí, můžeme se ptát, co to vlastně štěstí je. Když si projdeme letošní expozice Designbloku, musí nás nutně napadnout, že lidské štěstí znamená žít v prostředí, ve kterém nás obklopují samé krásné věci.

Foto: Archiv festivalu Designblok, Tomáš Hercog

Korunou prostoru Designérie je lustr Lift od dua Herrmann & Coufal, který vznikl ve velkém měřítku přímo na míru prostoru.

Foto: Archiv festivalu Designblok

Terapeutická hračka od Katalin Pataki z Maďarska má díky příjemným tvarům a barvám pomoci s křivdami z dětství.

Foto: Archiv festivalu Designblok

Studio Le Concept vystavuje například působivý designový kousek s názvem Váza zelená.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám