Hlavní obsah

David Stypka nahrál před skonem album. Vyjde v září

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvák, skladatel, textař a hudebník David Stypka zemřel po delší nemoci 10. ledna letošního roku ve věku 41 let. Před svým skonem chystal nové album. Ke všem písničkám natočil pěvecké linky, nyní se deska pod dohledem producenta Martina Ledviny dokončuje. Vyjde v září pod názvem Dýchej.

Foto: Lucie Levá

David Stypka se prosadil až ve třiceti sedmi letech.

Článek

Vydavatelem bude nahrávací společnost SinglTon. Její umělecký ředitel Martin Červinka Právu řekl: „Album je ve stadiu dokončování. David Stypka ho nazpíval, dlouhodobě však s kapelou a producentem Martinem Ledvinou vedli diskuze o tom, zda by se měl zvuk ve srovnání s předešlým albem Neboj posunout, nebo by měl zůstat stejný. Tím pádem nebyly dokončené všechny hudební pasáže, a tak v současné době jezdí muzikanti z Davidovy kapely Bandjeez z Frýdku-Místku do Prahy a dotáčejí, co je potřeba. Některé party nahrávají znovu.“

Na albu bude deset nebo jedenáct písniček. Podle Červinky vypovídají o tom, v jakém tvůrčím a životním rozpoložení se Stypka v posledních dvou letech nacházel.

„Jsou nazpívané i některé další písničky, s nimiž se ale na desku nepočítalo. David byl perfekcionista a mnohokrát uvažoval o tom, že některé party přezpívá. To už ale nestihl. Nám ostatním, kteří se na albu podílíme, je nicméně jasné, že jsou nazpívané perfektně,“ vysvětlil Červinka.

Celé album vznikalo zhruba dva roky. Mnohé písničky existují dokonce v několika variantách.

„Při jeho realizaci vznikaly různé prodlevy, ať už souvisely s Davidovou nemocí, nebo pandemií. Kvůli tomu se nahrávání neustále prodlužovalo,“ dodal Červinka.

David Stypka vydal dvě alba, Čaruj (2014) a Neboj (2017).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám