Hlavní obsah

Cranium jako výrazný umělecký artefakt

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Městském společenském domě v Kolíně je do 13. října k vidění výstava Tomáše Štědrého Emporium smrti. Slovo emporium znamená něco jako antické obchodní středisko, nebo prostě pevnost. Takže bychom mohli celý název chápat jako uvnitř pevnosti smrti. Autor se každopádně hororovými rekvizitami, tedy jejich tvorbou, zabývá již několik let. A to nejen pro umělecké účely, ale dělá také filmové pomůcky, modely pro tatéry nebo upomínkové předměty pro fanoušky metalové či hardcoreové muziky.

Foto: Jan Šída

Tomáš Štědrý pracuje s lebkami a lidskými kostmi jako s uměleckými artefakty.

Článek

Lidská lebka, latinsky cranium, představuje v dnešní době téměř pop komerční předmět. Právě na ní je nejlépe vidět, jak se v dějinách posouvá význam jednoho symbolu. Ve středověku by si jej nikdo coby logo zřejmě nezvolil, protože byl považován za negativní věc, vyjadřující zánik, peklo a smrt. V dnešní době ho objevíme prakticky všude, na tričkách, batozích, špercích, kožených bundách, motorkách nebo i reklamních billboardech, a nikoho to nijak výrazně nepohoršuje.

Tomáš Štědrý s tímto symbolem pracuje jako s věcí, která je sice notoricky známá, která ale přesto může mít velmi mnoho dalších významů či vizuálních sdělení. Záleží ovšem vždy na zvoleném kontextu. Lebku lze chápat i ve smyslu politického manifestu. Nevěříte? Když se díváte na vystavenou premiérovu hlavu v lihu, která působí ve skleněné dóze jako pomůcka pro studenty medicíny, má to bezpochyby i výše uvedenou nadstavbu. Ale podstatou této výstavy je spíše ukázka toho, jak lze s částmi lidského těla výtvarně či esteticky pracovat, než nějaká laciná politická agitace.

Třeba obrazy s reliéfy lidských tváří, evokujících posmrtné masky, jako by byly hmotným vyjádřením známého hesla memento mori, tedy pamatuj na smrt.

Hlavy zavěšené v prostoru nebo připevněné na zdech jako na totemu zase výrazně připomínají válečné trofeje ekvádorských lovců lebek Chivarů tsantsa. Dokonce mají i zašité oči, aby, dle indiánské doktríny, nemohly škodit.

Někomu možná přijdou takové artefakty prvoplánově morbidní, ale na druhou stranu je třeba si uvědomit, že všichni jednou skončíme v takovéto formě.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám