Hlavní obsah

Cesta do hlubin čtenářovy mysli: Mozek neemigroval a vypráví o sobě

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na oné kresbě klasika Vladimíra Renčína postávají dva chlapíci zadumaně nad jistým předmětem a jednomu z nich uklouzne: „Vy zde? My mysleli, že jste emigroval. Z téhle planety někam k mlhovinám Andromedy.“ Dvojice se přitom skláněla nad mozkem.

Foto: Petrklíč

Obal knihy

Článek

Ten se naštěstí nevystěhoval. Takže může o sobě vyprávět, přičemž ponory do jeho tajuplných hlubin mohou směle konkurovat dobrodružným výpravám. Milan Bauman, legenda mezi českými popularizátory vědy, ve své knize Mozek, zázrak na pět s podtitulem Neviditelné souvislosti dějů, které se odehrávají v naší hlavě (Petrklíč, 264 stran) zavede čtenáře do hlubin lidské mysli. Vysvětlí, jak vznikl náš rozum, co ví věda o tzv. šestém smyslu, proč biologické hodiny „smutně bijú“ u každé buňky, co se v hlavě sepne při výbuchu agresivity, a naznačí, jak brát fakt, že „miluji tě“ řekne i stroj.

Publikace nevynechá ani nadání, mimořádnou inteligenci či fenomén tzv. zázračných dětí, z nich mnohé čas přemění na průměr.

Tah na branku

Čtenář se dozví, zda realita dává za pravdu Thomasi Alvovi Edisonovi, který tvrdil, že genialita je jedno procento inspirace a 99 procent potu, nebo proč se ještě v minulém století mělo za to, že mimořádné duševní schopnosti bývají způsobeny duševní chorobou.

Autor nezastírá, že nejnovější poznatky do ledasčeho vnesly jasno, ale přesto v mnohém tápají a budou nejisté i dál. A to vše nadnese srozumitelně, s přímočarým tahem na branku a bez rušivé pseudoodbornosti. Poutavé a svěží čtení, které zaujme nejen vaši šedou kůru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám