Hlavní obsah

Český Vinnetou bude mít šťastný konec

Právo, Vladimír Klepáč

Méně mrtvých, a tedy mnohem více radosti se rozhodl dostat do příběhu Vinnetou I., který bude mít v polovině července premiéru v přírodním amfiteátru westernového městečka v Boskovicích na Blanensku, jeho režisér Igor Krištof. Prozradil, že přežije Vinnetouova sestra a láska Old Shatterhanda Nšo-či i náčelník Apačů a Vinnetouův otec Inču-čuna.

VinnetouVideo: Vladimír Klepáč, Právo

 
Článek

Představení se sice drží filmové předlohy z roku 1963, a to natolik, že jsou v něm použity i české filmové dialogy, bylo nutné ale děj zkrátit, a to na hodinu a půl. „Chceme, aby děti odcházely spokojené a hlavně veselé, proto jsme se rozhodli pro optimističtější konec. Happy endy do romantických příběhů patří. Snad nám to divák odpustí,“ řekl Právu Krištof. Je přesvědčený o tom, že většina diváků si stejně pro Nšo-či a Inču-čunu přála šťastný konec.

Připomněl, že v představení zastřelí zlosyn Frederic Santer bílého učitele kmene Apačů Klekí-petru. Závěr je pak věnován souboji Vinnetoua a jeho bílého bratra Old Shatterhanda s tímto padouchem, který nakonec umírá. Podle původního příběhu ještě před tím Santerova banda zastřelí Inču-čunu a Nšo-či. Vinnetoua zachrání na poslední chvíli Old Shatterhand.

Foto: Právo - Vladimír Klepáč

Souboj Vinnetou (Michal Bednář) a Old Shatterhand (Daniel Pivoda Ondráček) ze zkoušky. Old Shatterhand je při něm zraněn.

Kvůli koronaviru se premiéra představení uskuteční zhruba s měsíčním zpožděním, a to 18. července. V amfiteátru pro ni vznikla scéna s kopiemi budov z původního filmu. „Zahrát si Vinnetoua je splněný klukovský sen, a to ještě navíc s kopií jeho pušky, kterou kdysi při návštěvě Česka skutečně držel v rukou jeho filmový představitel,“ uvedl Michal Bednář.

Coby kaskadér na koních se v příběhu zhostil nejen hlavní role, ale vytvořil i akční scény. Původního filmového Vinnetoua hrál francouzský herec Pierre Brice a Old Shatterhanda americký herec Lex Barker. V Boskovicích si jej zahraje Daniel Pivoda Ondráček.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám