Hlavní obsah

Česká televize odložila vysílání Olmerova filmu o reportérech

Právo, jp

Program ČT dvojka měl tuto neděli vysílat v 20.55 hodin dokumentární film režiséra Víta Olmera Sedm statečných o investigativních reportérech, kteří se zabývali novinářskými kauzami poslední doby. Tento čtvrtek večer, tedy tři dny před vysíláním, vydala Česká televize změnu programu na neděli.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Vít Olmer

Článek

Proč se dokument nevysílá? Nabízí se jednoduchá odpověď, že v snímku možná bylo něco, co politicky vadilo zrovna v těchto dnech.

Podle informace mluvčího České televize Ladislava Štichy to tak není. „Pan režisér Olmer jednak dodal dokument pozdě k tzv. kontrolní projekci. A tam se bohužel zjistilo, že ve filmu použil na třicetiosmi místech úryvky z westernu Sedm statečných, na které neměla ČT ani režisér vysílací práva. To by mohlo vést k tomu, že by ČT platila vysokou pokutu. Žádné politicky tlaky na neodvysílání dokumentu se nekonaly,“ informoval v pátek Šticha.

Dodal, že Olmerův dokument se odvysílá, ale později, řádově za několik týdnů. „Jsou dvě možnosti, buď ČT dokoupí dodatečně vysílací práva na Sedm statečných anebo se musí z dokumentu úryvky z westernu vyřadit a film v tomto smyslu předělat,“ poznamenal mluvčí.

Režisér však oponuje. „Když se sečte použitý materiál z filmu Sedm statečných, vychází to na tři a půl minuty. Od začátku ČT věděla, že tam ty citace budou. Mám právnické posudky, že citace v přiměřeném množství lze použít,“ hájí se Olmer.

Reklama

Výběr článků

Načítám