Hlavní obsah

Česká kapela The Wild Roots: Ve Skotsku se nás ptali, z jaké části Anglie jsme

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

The Wild Roots je tříčlenná kapela z Lázní Kynžvart. Ve své tvorbě vychází z blues, kořenů rock’n’rollu i hard rocku. Na světě je od roku 2013, vydala dvě alba a singl.

Foto: archiv kapely

The Wild Roots, zleva Johnny, Anguis Alice, manažer kapely a Kraken.

Článek

„Lázně Kynžvart je městečko uprostřed lesa s devatenácti sty obyvateli a kapela v něm vznikla náhodou. Jako dítě jsem chodil hrát na tamní základní uměleckou školu na flétnu. V devatenácti jsem začal bubnovat a později jsem se rozhodl naučit hrát na kytaru. Na hodiny jsem chodil k Johnnymu. Po nějakém čase jsem zjistil, že být kytaristou není dobrý nápad, ale kontakt s Johnnym zůstal. Po čase jsme se sešli a začali spolu hrát. Jen ve dvou. Skládali jsme písně s českými texty,“ vrátil se k začátkům bubeník a zpěvák Kraken.

Brzy domluvili několik koncertů v nedalekých Mariánských Lázních a odehráli i pár vystoupení ve Strakonicích. Věci se začaly pozvolna hýbat.

Klip k písni Fire In My Heart kapely The Wild RootsVideo: archiv kapely

„Objevili jsme v našem hraní potenciál a začali ho rozvíjet. Asi po roce se na náš koncert v Mariánských Lázních přišla podívat tehdy čtrnáctiletá Anguis Alice. Johnny věděl, že hraje na kontrabas, a zeptal se jí, jestli by se k nám nechtěla přidat. Nebyla ale ještě dost vyhraná, a tak se chopila pětistrunné baskytary svého táty,“ dokončil příběh vzniku Kraken.

Každý ze skupiny je ovlivněn trochu jiným hudebním žánrem. Výsledkem společné tvorby je nicméně stylová shoda, která se v běhu let zásadně neměnila, jen zdokonalovala.

„V poslední době nám řada lidí řekla, že jsme přitvrdili. Podle nás je to přirozený progres v tom, co děláme. Neodchyluje se od původního záměru,“ uvedl zpěvák a kytarista Johnny.

Od češtiny v textech ustoupili a přimkli se k angličtině. Důvod je prostý. Jejich záměrem je hrát i mimo republiku a k tomu je dobré používat jazyk universálnější, než je ten náš.

„Máme za sebou koncerty v Německu, hráli jsme i v Anglii a ve Skotsku. Chtěli bychom si zahrát i v dalších evropských zemích, a když bůh dá, i za velkou vodou v Americe. Když zahraniční posluchač textům rozumí a přijme je, naše hudba pro něho dostane nový rozměr. Obecně ale venku lidi nezajímá, odkud jsi. Buď je hudba baví, nebo ne. Třeba ve Skotsku se nás fanoušci ptali, z jaké části Anglie jsme,“ usmál Kraken.

Tvorba kapely je podle něj spojena se svobodou a návratem k hudebním kořenům. Řada textů je o přírodě a spiritualitě. Není v nich žádná duchařina, jen přimknutí k divokosti a živelnosti.

Foto: archiv kapely

The Wild Roots na festivalu Obrok 2019.

„Nechtěli jsme se začlenit do mainstreamu. Chtěli jsme svým fanouškům ukázat, že stará hudba není mrtvá, a přestože je to opravdu staré médium, dá se v něm najít něco nového. My ji přinášíme jako věc, která je nadčasová,“ vysvětlil Kraken. The Wild Roots svou osobitost našli. Všichni zpívají a v jejich písních se objevují trojhlasy. Také jasné melodie, které poutají pozornost. Lze si je zahrát jen tak s kytarou. A mimochodem, když hledali název pro kapelu, Johnny ani Kraken nenašli ten konečný. Každý z nich ale objevil jeho část a zbývalo je jen spojit.

„Nevynikáme zásadní originalitou a nezakládáme si na jednom stylu. Když jsme se snažili aranžovat písně tak, že byly na provedení i poslech složitější, zjistili jsme, že nás to nebaví. Každá ale vzniká jako něco nového, bez omezení. Důležité je, kam nás dovede a jaký z ní budeme mít ve finále pocit,“ konstatoval Johnny.

Na dohled je osmikoncertní turné se spřízněnou plzeňskou kapelou Seventh Passion. Začne 6. prosince v Českých Budějovicích a vyvrcholí 28. prosince v Plzni. Na jaře chtějí The Wild Roots přijít s dalšími novými písněmi, nejlépe opatřenými videoklipy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám