Hlavní obsah

Čeká se rekord za hrušku Zrzavého

– PRAHA
Právo, Peter Kováč

Český umělecký trh čeká velká senzace. V neděli 18. dubna draží firma Pictura na pražském Žofíně Zátiší s hruškou od malíře Jana Zrzavého s vyvolávací cenou 2,5 miliónu korun. Pokud se obraz prodá, půjde o nejdražší malbu Zrzavého prodanou na aukcích doma i ve světě.

Foto: MD ČR

Kamil Rudolecký

Článek

Zatím se jeho malby pohybovaly v cenové relaci kolem jednoho až jednoho a půl miliónu korun. Loni se na domácím aukčním trhu prodaly 3 obrazy Jana Zrzavého za milión a více korun: obraz Z České Bělé byl na aukci firmy Dorotheum odklepnut za 1,3 miliónu Kč, obraz Ostrov blažených na aukci firmy Pictura  za 1,25 miliónů Kč a obraz Pole na Il de Seine na aukci firmy Galerie Art Praha za 1 milión Kč (ceny jsou bez aukčních příplatků).

Zrzavého Zátiší s hruškou patří mezi výjimečné skvosty českého moderního umění. Pochází ze soukromé sbírky Dr. Jana Vančury a  bylo restituováno z Národní galerie v Praze. Slavný umělecký teoretik meziválečné doby Václav Nebeský o něm napsal, že působí jako "hluboké a vděčné dojetí, vnořené do vesmírného ticha."

S nadšením se o Zátiší s hruškou vyjadřoval Vincenc Kramář i Karel Teige. Jako mimořádné dílo se dostala jeho reprodukce i do poslední velké monografie Zrzavého, kterou vydala loni Academia. Autoři Karel Srp a Jana Orlíková tu o něm píše s neskrývaným nadšením: "Barevné pojetí na Zátiší s hruškou dovedl Zrzavý do průzračné čistoty, činící z obrazu vystupňovaný  vizuální zážitek, výraznější než na jeho předcházejících plátnech."

Vzácný obraz, poměrně malých rozměrů 38 x 38 centimetrů, je nyní k vidění na výstavě v aukční síni a galerii Pictura v Rytířské ulici v Praze 1, denně od 10 do 18 hodin. K dalším vrcholům aukce v neděli 18. dubna bude patřit obraz Václava Brožíka s vyvolávací cena 1 milión 600 tisíc Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám