Hlavní obsah

Bob Marley by oslavil 75. narozeniny

Novinky, Stanislav Dvořák

Nejslavnější, nejvlivnější a nejsamplovanější hudební hvězda tzv. třetího světa - to jsou přívlastky, které dostává Bob Marley, hudebník a zpěvák, který se narodil před 75 lety.

Foto: Profimedia.cz

Bob Marley na turné

Článek

Robert Nesta Marley, narozený 6. února 1945 v Nine Mile na Jamajce, v dětství nasával tamní lidovou hudbu, ale i americké R, rokenrol a blues. To později dalo vzniknout novátorskému stylu, kterým si Marley podmanil svět. Nešlo o archaickou karibskou hudbu, Marley spojil svůj podmanivý soulový vokál se sóly na zkreslenou elektrickou kytaru, saxofon či elektrické varhany.

Reggae je výrazně taneční hudba, ale zdaleka nemusí být veselá. Marley, který kladl velký důraz na texty, často zpíval o utlačování, otroctví a chudobě třetího světa.

Foto: bobmarley.com

Bob Marley

První singl natočil už v roce 1962 (Judge Not a One Cup of Coffee) pod pseudonymem Bobby Martell a v roce 1963 zformoval s Bunnym Wailerem a Peterem Toshem ska skupinu The Teenagers (později The Wailing Wailers).

Celosvětově se proslavil až po odchodu do Londýna. V roce 1972 v Island Records natočil album Catch A Fire (např. Stir It Up, No More Trouble, Concrete Jungle) a později i Burnin. The Wailers se roku 1974 rozpadli, ale Marley pokračoval sám na hvězdné sólo dráze s alby jako Natty Dread (1974) s hity Lively Up Yourself a No Woman, No Cry a nebo Rastaman Vibration (1976). Už v roce 1981 zemřel na rakovinu, ale popularita jeho tvorby neklesá.

Výběr hitů Legend se dobře prodává ještě 39 let po jeho smrti. Marley vstoupil posmrtně i do Rokenrolové síně slávy a obdržel Grammy za celoživotní přínos hudbě. Inspiruje stovky kapel, které natáčejí coververze, hip-hopeři si půjčují jeho samply. Natočili o něm několik dokumentárních filmů.

Nahrávky Boba Marleyho našli ve sklepě. Jdou do aukce

Kultura

Už pár let se objevují informace, že se připravuje celovečerní hraný film, ale stále se nedaří ho realizovat. Má za ním stát Bobův syn Ziggy Marley, který spolupracuje se studiem Paramount Pictures. Je ovšem v rané fázi vývoje, což může trvat několik let.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám