Hlavní obsah

Bílý dům dal tajné informace o Usámovi filmařům, tvrdí republikán

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Republikánský kongresman Peter King obvinil režisérku Kathryn Bigelowovou, scenáristu Marka Boala a tým prezidenta Baracka Obamy, že spolupracují na filmu, který má být údajně propagandou pro Obamu, a použili v něm tajné informace.

Článek

Peter King žádá vyšetřování, ale Bílý dům aféru považuje za směšnou. Vše začalo tím, že novinářka z New York Times Maureen Dowdová napsala, že filmaři měli přístup k nejtajnějším informacím.

Usáma Bin Ládin byl zabit v květnu v Pákistánu speciální jednotkou a pro Obamu to znamenalo velké vítězství, které se bude před volbami hodit. Obviňovat režisérku z toho, že dělá propagandistický film na objednávku je ale nesmysl, začala na svém filmu pracovat dávno předtím a naopak byla překvapena tím, že armáda teroristu našla a zabila. Musela kvůli tomu přepisovat část filmu.

Maureen Dowdová ve svém článku zmínila, že film bude odrážet okolnosti prezidentova odvážného rozhodnutí a že premiéra má být v říjnu 2012, což je nepochybně perfektní načasování, pokud jde o volby a Obamovu kampaň.

Vláda vždycky ráda spolupracovala s Hollywoodem

King žádá vysvětlení několika otázek. Ptá se, jestli bude film před premiérou ukázán CIA, jestli neprozrazuje některé tajné metody a neprozradí identitu vojáků.

Režisérku uráží zejména tvrzení republikána, že natáčí reklamu pro Obamu. V reakci na to uvedla, že film "ukáže americký triumf jak heroicky, tak i nezaujatě."

"Náš film bude o desetiletém hledání bin Ládina, pracovali jsme na něm mnoho let a spojuje kolektivní úsilí prezidentů Clintona, Bushe a Obamy, stejně jako strategie a akce ministerstva obrany a CIA," uvedla v tiskovém prohlášení.

Je třeba dodat, že spolupráce vlády a Hollywoodu je už dlouhá léta naprosto běžná a fungovala za všech prezidentů. Vynikající vztahy s vládou měl např. Arnold Schwarzenegger, který dokonce jako první dostal nové vojenské vozidlo Hummer, které si tehdy ještě nikdo nemohl oficiálně koupit.

Mluvčí Bílého domu Jay Carney uvedl, že obvinění jsou směšná a že oni stejně mohli dát filmařům pouze informace o prezidentově roli v celé kauze. Jestliže má scenárista Boal zajímavé informace z vojenského prostředí, je to spíše tím, že býval válečným novinářem a spoustu vojáků osobně zná.

Reklama

Výběr článků

Načítám