Hlavní obsah

Bert & Friends: Na začátku byla revolta

Právo, Jaroslav Špulák

Bert & Friends je kapela, která zní jako málokterá jiná. Při své stylové rozšafnosti nabízí jako výsledek své tvorby dream pop, styl, který posluchače unáší ve své atmosféře. Čtveřice právě vydává minialbum se čtyřmi písněmi. Jmenuje se SUPR a jeho křest proběhne 11. prosince v pražské MeetFactory.

Foto: Lucie Levá

Bert

Článek

Autorem skladeb i textů je Bert. Absolvent pražské Konzervatoře Jaroslava Ježka se jmenuje Albert Romanutti. Dědeček jeho dědečka byl Ital, odtud to kapku cizokrajné jméno. Již řádně zředěná italská krev se v něm prý hlásí skrz náklonnost k tvorbě Ennia Morriconeho či k italským popovým písničkám osmdesátých let.

Povídat si s ním znamená být vtažen do jeho snového světa, aniž by při tom hrála hudba. Je většinou usměvavý, ale když přemýšlí nad odpověďmi, jeho tvář zvážní. Je trochu rozevlátý a své hudbě věří, stejně jako snům či příběhům, které jejím prostřednictvím přináší.

„Styl skupiny Bert & Friends, kterou jsem založil před čtyřmi lety, vychází vlastně z revolty, kterou jsem prožíval už na konzervatoři. Věnoval jsem se tam jazzu a vážné hudbě, ale oba ty žánry mi připadly konzervativní a já v nich šel proti proudu. Když jsem třeba hrál jazz, často jsem si z něj dělal při interpretaci legraci. Prahnul jsem po hudebním surrealismu a po tónech, které jsem tehdy ještě nedokázal najít,“ řekl o vzniku kapely.

Postupně se mu je najít dařilo a s jejich přispěním vznikal zvuk jeho skupiny, který s úsměvem označuje i jako marshmallowový. Je prý růžový a voňavý. Vábil ho a přitahoval, až si ho našel.

Foto: Lucie Levá

Bert

„Na formě, se kterou pracujeme, se mi líbí lehkost a fantazie. Je tvárná a lze si s ní autorsky nekonečně dlouho hrát. Je pro mě ideálním prostředkem k vyjádření. Když začnu skládat, pocítím nejprve ten snový svět a v ideálním případě v něm najdu hudební emoci, se kterou jsem se ještě předtím nesetkal. V tu chvíli začnu vznikající písničku takříkajíc namotávat, lapidárně řečeno začnu skládat,“ vysvětlil Bert.

Když to dělá, vyjevují se mu prý rovnou i obrazy, které jsou pak základem videoklipů jeho kapely. Bert je jejich režisérem, a to nejen proto, že jeho představa o nich je jasná, ale i kvůli tomu, že ho fascinuje svět filmu, a takto se do něj pomalu dostává.

„Když jsme s kapelou začínali, hráli jsme více instrumentálně. Vytvářeli jsme nálady na hudebních plochách. V současnosti skládám písničky. Je to dokonalá jednoduchá forma, která má začátek a konec. Navíc mě baví svět singlů, takže napsat novou skladbu je pro mě vždy výzvou,“ konstatoval Bert.

Ve svých textech pracuje s češtinou. Často je nicméně patrné, že slova, která napsaná na papíře tu a tam nedávají jasný smysl, tvoří v písničkách zvuk. Jsou cosi jako další nástroj. Je to záměr, protože jednou z Bertových tužeb při psaní textů je dosažení zvukomalebnosti a lehkosti. Kromě toho nehodlá řešit bolesti světa. Mezi řádky vkládá příběh, všechny ho prý mají.

Foto: Lucie Levá

Bert

„Dříve jsem psal v angličtině. Následně jsem zkusil napsat pár českých textů a zjistil jsem, že anglické jsou pro mě méně hluboké. Má výpověď v nich nebyla tak autentická. Do budoucna se jí přesto nebráním, protože mi připadne, že nabízí možnost být zase jinak abstraktní a surreálný. Teď je pro mě ale větší výzva čeština. Je lehčí předat ji českému publiku,“ vysvětlil Bert.

Minialbum SUPR je první kolekce, kterou skupina vydala. Jsou na ní čtyři skladby, jež k sobě atmosférou pasují. Kapela má v repertoáru řadu dalších, ale ty podle Berta zanechávají jinou náladu a fantazijní svět písniček na desce by narušily.

Při poslechu oněch čtyř písní lze tančit jako v mnoha jiných případech. Nejlépe je ale nechat je na sebe působit a snít spolu s nimi. Vestoje i vsedě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám