Hlavní obsah

Bennett a k.d. langová připomínají Armstronga

Novinky, Jaroslav Špulák

Swingový zpěvák Tony Bennett spolu se zpěvačkou k. d. lang natočili desku s písněmi legendárního jazzového trumpetisty a zpěváka Louise Armstronga.

Foto: RNDr. Petr Dvořák

Tamas Illes při soutěžním letu.

Článek

Kanadská zpěvačka k.d. lang je proslulá nejen svou neskrývanou lesbickou orientací, ale i volnomyšlenkářstvím, s jakým se staví k hudebnímu tvaru jako kujnému a snadno opracovatelnému celku. Nechávala se ovlivnit country, popem i folkem, pročež se předloni v létě v Americe a Kanadě nemohli divit, když vyrazila na turné po boku jazzového zpěváka Tonyho Bennetta.

Turné to bylo veskrze úspěšné: proto se oba hlavní protagonisté dohodli, že natočí společné album A Wonderful world, na kterém vzdají hold své společné lásce, jazzové legendě, trumpetistovi a zpěvákovi Louisi Armstrongovi. Vznikla jím inspirovaná deska, nad kterou Bennett pronesl: "Je to pozdrav nejlepším americkým skladatelům jazzové historie a nejlepšímu interpretovi. V nedávné minulosti jsem přezpíval rovněž skladby jiných hvězd, mám teď zkrátka období, kdy chci mít v repertoáru ty nejkrásnější písně."

Je to právě Bennett, na kterém nahrávka stojí. Má naprosto odzbrojující stylové cítění, jeho vyjadřovací schopnosti jsou zcela v intencích jazzových a swingových melodií padesátých let. Na desce mu patří o trochu více prostoru, on je hlavní tahoun a jeho hlas sladká smetana, kterou je dovoleno slíznout jako pozornost za pozornost.

k.d. langová se sice pokouší skrýt snahu nezůstat v závěsu, což činí s lehkostí i vážností současně, leč přes svou zkušenost na desce působí jen jako pozorná žákyně. Drží se pevně rukou učitele Bennetta, poslušně frázuje tak, jak se dohodli a nemůže být sporu o tom, že když on zpívá, hledí na něho oddaně a s úžasem.

V inspiracích Armstrongem se zkrátka pozná, kdo jeho dobu okusil na vlastní kůži a kdo se k ní dostal později. Není to handicap, jenom doklad toho, jak potřebné je jít hudbě pod kůži. Bennett tak totiž dotáhl Kanaďanku ke skvělé práci na desce, která je výtečná i přesto, že prý vznikala jenom tři dny.

Tony Bennett And k.d. lang: A Wonderful world Sony Music/Bonton, 43:48

Reklama

Výběr článků

Načítám